Guvernul a adoptat marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, noi reglementari cu privire la activitatea de digitizare si actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS- Land Parcels Identification System-LPIS) pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in conformitate cu noile regulamente europene.

Potrivit actului normativ, activitatea de digitizare si actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole reprezinta activitate de interes national, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Actul normativ prevede ca, in perioada iulie 2016-decembrie 2020, suprafata anuala care urmeaza a fi digitizata de catre Ministerul Apararii Nationale, sa fie de cel mult 21.000 km2, urmand ca suprafata ramasa ce o depaseste pe cea care revine in sarcina MApN sa se realizeze de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfasura intreaga activitate reglementata de digitizare si actualizare a LPIS.

Pana in prezent, activitatea de digitizare si actualizare a LPIS, realizata pe baza ortofotoplanurilor color, pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), era executata exclusiv de catre Ministerul Apararii Nationale (MApN), respectiv de catre Directia Topografica Militara. Ca urmare a diminuarii personalului responsabil din cadrul MApN, exista riscul ca activitatea de digitizare si actualizare LPIS pe anul 2016 sa nu se poata realiza la timp, iar intarzierile ce decurg putand atrage penalitati aplicate de Comisia Europeana pentru neactualizarea LPIS intre 2% si 30% din pachetul financiar alocat Romaniei pentru platile directe. Intarzierile sunt constatate de misiunile de audit ale Comisiei Europene care au loc cel tarziu o data la doi ani si vizeaza anul curent si anul anterior de cerere de plata.

Punerea in aplicare a noilor reglementari se va realiza in baza unui protocol, care se va incheia intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Apararii Nationale, in termen de 30 zile de la intrarea in vigoare o ordonantei.

Prin protocolul incheiat, structurile MApN care executa activitatea de digitizare si actualizare a LPIS se vor stabili de catre ministrul apararii nationale, iar structurile MADR beneficiare ale activitatii de digitizare si actualizare a LPIS de catre ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

De asemenea, se vor incheia anual contracte de prestari de servicii intre structurile desemnate ale MApN si MADR, pentru anul 2016 contractele se vor incheia in termen de 10 zile de la semnarea protocolului, in limita bugetului aprobat al APIA pentru anul 2016.

Masurile adoptate au fost necesare pentru actualizarea la timp a LPIS in conformitate cu noile regulamente europene si evitarea penalitatilor aplicate de Comisia Europeana, precum si pentru a se elimina riscul excluderii, partiale si totale, a Romaniei de la finantarea europeana (Fondul European de Garantare Agricola - FEGA si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala - FEADR) a cheltuielilor privind masurile de sprijin, ceea ce ar putea crea blocaje in efectuarea platilor catre fermieri.

Pentru actualizarea LPIS este necesara digitizarea/verificarea a unei suprafete de minim 40.000 km2 pe an pentru a putea acoperi pana in 2020 cei aproximativ 130.000 km2 delimitati ca suprafete agricole. Pe langa aceasta suprafata sunt necesare digitizari suplimentare in conformitate cu Documentul de lucru DSCG/2014/33 - FINAL al CE ¬Document de orientare privind sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) in temeiul articolelor 5, 9 si 10 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014¬ si cu Documentul de lucru DSCG/2014/31-FINAL al CE (Ghid privind stabilirea stratului ZIE (Zone de interes ecologic) mentionat la articolul 70(2) al Regulamentului (UE) nr.1306/2013).