Guvernul a aprobat marti un proiect de OUG care stabileste o procedura noua de repartizare a numarului de locuri in plenul Consiliului Economic si Social (CES), prin care se deblocheaza constituirea unui nou plen al CES in cazul in care organizatiile nu reusesc sa ajunga la un consens. Potrivit noii proceduri, fiecare confederatie sindicala si patronala reprezentativa la nivel national are dreptul la cate un loc in plenul Consiliului Economic si Social, informeaza Guvernul.

Repartizarea celorlalte locuri disponibile, pana la concurenta numarului de 15 locuri, se face prin consens. Daca nu se ajunge la consens, repartizarea se face prin vot, in cadrul fiecarei parti, cu majoritate de ᅡ din numarul total al organizatiilor ce constituie respectiva parte. Guvernul a aprobat astazi, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea si completarea in acest sens a Legii nr. 246/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.

In cazul nerealizarii consensului si nici a majoritatii de vot prevazute cu cel putin 15 zile inainte de incetarea mandatului plenului in functiune, in cadrul fiecarei parti, fiecare confederatie sindicala si patronala reprezentativa la nivel national primeste de drept cate un al doilea loc in plenul CES. Repartizarea celorlalte locuri disponibile, pana la concurenta numarului de 15 locuri, se face prin consens.

De asemenea, noua procedura reglementeaza incetarea mandatului membrilor plenului CES in functiune si stabilirea unui termen pentru constituirea noului plen, permitand astfel deblocarea procesului de validare a reprezentantilor organizatiilor desemnate in noul plen al CES, aflat in curs. In acest sens, actele administrative pentru constituirea noului plen, adoptate in cadrul etapelor premergatoare raman valabile. Mandatul membrilor CES in functiune inceteaza de drept la 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta. Organizatiile care nu au nominalizat pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta persoanele care urmeaza sa le reprezinte in plenul CES vor face numinalizari pana la data incetarii mandatului plenului CES in functiune.

Decizia privind schimbarea procedurii de repartizare a numarului de locuri in plenul CES a fost luata prin Ordonanta de Urgenta avand in vedere situatia de nefunctionalitate in care se afla Consiliul Economic si Social si necesitatea solutionarii problemelor semnalate atat de confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national, cat si de reprezentantii celorlalte organizatii ale societatii civile.

In cursul lunii mai, Guvernul si-a retras reprezentantii din cadrul CES, pentru a fi inlocuiti cu 15 membri reprezentand structurile asociative ale societatii civile. In acest scop, Executivul a abrogat Hotararea 175/2009 privind numirea reprezentantilor Guvernului in CES, decizie care este in concordanta cu reglementarile Legii 248/2013 privind organizarea si functionarea CES.

Potrivit Legii 248/2013, CES este o institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului tripartit la nivel national dintre organizatiile patronale, organizatiile sindicale si reprezentanti ai asociatiilor si fundatiilor neguvernamentale ai societatii civile. Ulterior, aceasta lege a fost modificata (prin Legea 222/2015), una dintre reglementari stipuland ca din plenul CES fac parte 45 de membri: 15 reprezentanti ai structurilor patronale, 15 reprezentanti ai structurilor sindicale si 15 reprezentanti ai structurilor asociative. In septembrie 2015, printr-o procedura de selectie publica si, ulterior, prin decizie a premierului, au fost confirmati cei 15 membri ai structurilor asociative.