In ziua de azi, marea majoritate a tranzactiilor comerciale se desfasoara pe baza creditului comercial. In aceasta ecuatie se stie ca, frecvent, pot aparea necunoscute, cateodata pe nepusa masa. In lipsa unor informatii actuale si veridice din piata sau a unor instrumente de protectie, acestea au rolul de a aduce dezechilibru in activitatea sau dezvoltarea unei companii, indiferent de marimea acesteia.

Euler Hermes RomaniaFoto: Hotnews

"Multe companii nu au planuri de rezerva pentru astfel de situatii, bazandu-se pe un istoric de colaborare pozitiv cu partenerii lor de afaceri. Au incredere ca, daca pana in prezent facturile pentru produsele sau serviciile furnizate au fost achitate la termen si, poate doar de cateva ori cu o intarziere de numai cateva zile, acest comportament va fi acelasi si pe viitor.", declara Cristina Rusuleanu, Country Manager Euler Hermes Romania.

Insa exista firme care sunt prevazatoare si se asigura ca isi desfasoara activitatea comerciala in siguranta, chiar daca au vechime si experienta pe piata romaneasca. Cafea Fortuna, cel mai mare jucator cu actionariat romanesc de pe piata cafelei, care se ocupa cu importul, procesarea si ambalarea cafelei, a luat in 2011 decizia de a-si asigura riscul de neincasare a facturilor prin incheierea unei polite de asigurare a creditului comercial cu Euler Hermes.

Marius Babata, General Manager Cafea Fortuna, declara: "Datorita conjuncturii pietei locale, am luat in considerare ca pot aparea situatii in ceea ce priveste neplata unor facturi de catre anumiti parteneri de afacere. Prin conditiile oferite de asigurarea de credit comercial, produsul a venit in intampinarea nevoii noastre de a ne asigura impotriva riscului de neplata a creantelor comerciale. Lucram cu firmele de top din domeniile cu care intram in contact. Astfel, am ales sa colaboram cu Euler Hermes datorita renumelui si experientei in asigurarea creditelor comerciale."

Din 1993 si pana acum, Cafea Fortuna a livrat "cafea pentru milioane de cafelute", a dezvoltat o afacere cu peste 150 de parteneri in distributie si are o cota de piata de 15%. In ceea ce priveste companiile mai mici din comertul traditional riscul de neplata este destul de ridicat. Planurile de viitor ale companiei sunt mari, iar compania are o strategie de dezvoltare foarte bine pusa la punct.

De 2 ori, au fost probleme si parteneri distribuitori au intrat in insolventa, implicand daune comerciale reprezentative pentru noi. De exemplu, in 2013 am livrat marfa in valoare de 400 000 RON catre un distribuitor. Din aceasta suma, 250 000 RON erau asigurati, 150 000 RON au fost credit comercial acordat pe riscul nostru. La foarte scurt timp, aproape peste noapte, partenerul distribuitor a intrat in insolventa. Prin polita de asigurare de credit comercial ne-am recuperat respectivele creante repede si facil. E neplacut cand investesti niste bani, ii trimiti in piata si nu ii mai recuperezi.

"Fiind asigurati, avem increderea ca atunci cand apar astfel de situatii activitatea noastra continua fara a fi perturbata. Am putut sa ne dezvoltam si sa lucram cu clientii (noi) avand in spate o siguranta a sumelor pe care le putem recupera. Procentul mare de acoperire a creantelor stipulat in polita de asigurare este un element esential de sprijin in dezvoltarea afacerii. De asemenea, Euler Hermes analizeaza portofoliul nostru de clienti si ne ajuta sa luam decizii in deplina cunostinta de cauza. In fiecare an, ca dovada a unei bune colaborari, am reinnoit asigurarea de credit comercial cu Euler Hermes. Parteneriatul a decurs fara probleme, inclusiv atunci cand am avut daune, iar reinnoirea contractului a venit in mod normal si automat", adauga Babata.

Dar ce este asigurarea de credit comercial?

Asigurarea creditelor comerciale protejeaza afacerea fata de riscul neplatii datoriilor comerciale. Compania se asigura ca toate facturile emise vor fi incasate si permite gestionarea cu incredere a riscurilor comerciale si politice. In timp ce asigurarea creditelor comerciale compenseaza pierderile cauzate de neplata datoriilor comerciale, scopul final este acela de a ajuta companiile sa evite pierderile catastrofale si sa isi imbunatateasca profitabilitatea.

Asigurarea de credit comercial Euler Hermes este o solutie la indemana tuturor companiilor, pentru protejarea impotriva riscului de neplata.

Euler Hermes este lider mondial in asigurarea creditelor comerciale, cu o experienta de peste 100 de ani in domeniu, peste 6400 de angajati, in peste 50 de tari in care detine analisti de credit si analisti de risc. Euler Hermes face parte din grupul Allianz si ofera o gama completa de servicii privind managementul creantelor, pentru companii mici pana la companii multinationale, in toate domeniile de activitate. Mai mult decat oricare alt competitor, Euler Hermes dispune de cunostinte detaliate in privinta companiilor, sectoarelor de activitate si tendintelor economice. Aceste informatii sunt puse la dispozitia partenerilor sai pentru a-i ajuta in a cunoaste mai bine clientii, potentialii clienti, piata si pentru a-i ajuta sa isi extinda afacerea cu incredere. Pe piata din Romania, compania Euler Hermes este prezenta de 13 ani.