In 2003, Lukoil a promis actionarilor sai sa plateasca dividente in valoare de minim 15% din venitul sau net. De atunci, compania nu si-a incalcat obligatiunile. Anul acesta insa, Lukoil pare sa intampine unele dificultati, scrie Vedomosti: nu sunt bani destui entru achitarea dividentelor. Potrivit unui ultim bilant pe primele noua luni din 2007, compania a folosit 89% din fluxurile fiscale operative.

La Gazprom si Tatneft, de exemplu, acest indicator este de 39% si, respectiv, de 41%. Ca atare, potrivit estimarilor expertilor firmei Troika dialog, Lukoil dispune, la sfarsitul trimestrului trei, de mijloace fiscale in valoare de 435 de milioaen dolari, cu 7,5 ori mai putin decat venitul net reflectat in bilantul pe primele 9 luni (6,3 miliarde dolari).

Analistii sustin ca dividentele Lukoil pe 2007 inseamna minim 1,3 miliarde dolari, iar companiei ii va fi greu sa plateasca aceesti bani din mijloace proprii. Altfel spus, in urmatoarea jumatate de an, Lukoil poate lansa actiuni, poate vinde active, sau poate contracta un imprumut.