​​Institutiile publice din Romania nu au posibilitatea fizica de a interconecta bazele de date intre ele si, astfel, cetatenii au fost trasnformati in "carausi de informatii" dintr-un loc in altul. "Fiecare institutie a facut contractele de IT, fara sa se gandeasca cum sa se lege de altele. Fiecare este o insula", au devaluit, in cadrul unui interviu pentru HotNews, Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei premierului. O alta problema este ca institutiile nici nu au acces la propriile baze de date, fiind santajate de catre firmele IT. Santajeaza "pentru a obtine un nou contract de mentenanta", a spus Ghinea.

Cristian Ghinea si Andra BucurFoto: Hotnews

De aceea, actul normativ privind debirocratizarea seteaza pentru viitor principiul ca nu se mai fac achizitii publice de IT, fara sa fie proprietatea deplina la institutia publica, a spus Ghinea. Potrivit acestuia, odata rezolvata problema controlului asupra propriilor baze de date, urmeaza pasul doi, cel legat de interoperabilitatea reala. In acest scop, va fi creat la nivelul Cancelariei premierului pozitia de Coordonator pentru Tehnologia Informatiei. Acesta se va ocupa de impunerea tuturor standardelor de interoperabilitate, astfel incat toate sistemele informatice sa fie dezvoltate dupa aceleasi criterii, a spus Andra Bucur. Institutiile vor putea accesa fonduri europene pentru interoperabilitate doar in baza unui plan guvernamental. In acest fel, s-ar putea ajunge ca la nivelul anului 2018, institutiile publice sa-si poata interconecta bazele de date. Cristian Ghinea spera ca viitoarele guverne sa continue acest plan. Ghinea a mai spus ca Ordonanta de Urgenta privind debirocratizarea creaza posibilitatea ca insitutiile publice sa ceara informatii intre ele. "Dar tot este o modalitatea primitiva, prin e-mail, in loc sa-si ia automat din baza de date", a mai spus Ghinea.

Vezi in interviu si cat de dificila a fost comunicarea cu unele institutii publice, pentru a accepta masurile de debirocratizare.

  • "Este si o mica razbunare a Guvernului pe HotNews, dar ati avut rolul vostru in povestea asta, pentru ca ati energizat niste oameni"

HotNews.ro: Chiar daca parea imposibil acum cateva luni, iata ca avem un pachet de masuri privind debirocratizarea. Cat de dificil a fost sa centralizati toate propunerile venite de la cetateni, sa le puneti cap la cap si sa discutati cu institutiile? Ati constatat rezistenta la schimbare din partea institutiilor?

Cristian Ghinea: A, da. Dificil nu a fost sa culegem de la cetateani, aceasta a fost partea cea mai usoara si mai entuziasmanta din proces. Am facut impreuna cu Andra (n.red. Andra Bucur) si alti colegi acea platforma "maisimplu.gov.ro", iar reactia oamenilor a fost absolut extraordinara. Discutam cu Andra: "Ce o sa ne facem noi daca avem 20 de raspunsuri?" Parea asa ca Guvernul lanseaza consultarea cu cetatenii si nimeni nu este interesat. Asta a fost stresul nostru cu o seara inainte, pe langa faptul de a pune diacritice, pentru ca am descoperit ca nu intrasera in soft diacriticile. A anuntat prim-ministrul in sedinta de Guvern si a fost, efectiv, o explozie: Mii de propuneri concrete. Aceasta a fost partea usoara.

Partea mai grea a fost apoi de a impinge aceste idei in partea de administratie. Cred ca am putea scrie cu Andra un roman despre aceste povesti. Ii multumesc (n.red. Andrei Bucur) si vreau sa insist pe prezenta ei aici, pentru ca ea a dus greul acestei munci de furnica pe niste texte legislative si pe discutii permanente cu institutiile.

In acest context, am un mesaj din partea premierului Ciolos pentru HotNews.ro, chiar l-a pus si pe Facebook aseara. Tin minte gluma voastra de 1 aprilie in care spuneati de Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Ciolos pentru debirocratizare, pentru ca am primit foarte multe telefoane, in acea zi, de la oameni care ne cereau detalii. In acest context, eu si cu Andra, efectiv, ne spargeam capetele sa convingem ANOFM (n.red. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca), de pilda, ca nu e nevoie de adeverinta medicala la fiecare somer care intra in baza de date. Sau ANEPIS (n.red. Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala) ca nu e nevoie sa vina mamele cu trei dosare. Si, efectiv, nu stiam de unde sa o mai luam si vine gluma HotNews, care spune ca deja faceam asta. Deci, acum este si o mica razbunare a Guvernului pe HotNews, dar ati avut rolul vostru in povestea asta, pentru ca ati energizat niste oameni.

  • "Asa se lupta Ministerul Transporturilor cu terorismul, cu hartii"

HotNews.ro: Dar, de acum inainte, in cazul in care vor mai fi semnalate situatii absurde, mai poti fi trimise propuneri, sa fie facute modificari si completari asupra pachetului legislativ? Mai pot fi trimise propunerile pe acea platforma "maisimplu.gov.ro"?

Cristian Ghinea: Nu vreau sa cream asteptari nerealiste. Asta este un pachet, care plecand de la identificarea celor mai frecvente cazuri si mai usor de desfiintat, a facut acest lucru. Dupa parerea mea, ar trebui sa fie un job permanent al Guvernului si avem si un fel de obligatie europeana, strategia digitala, care vorbeste despre aceasta simplificare administrativa. Doar ca nu prea stiam de unde sa o apucam noi, ca stat, nu ma refer la oamenii de la Cancelarie. Cred ca problema fiind permanenta si solutiile ar trebui permanentizate. Cred ca problema de fond este ca birocratia isi creeaza motive de a exista si motive de a se acoperi de hartii. Nu vreau sa spun ca este o conspiratie a oamenilor, dimpotriva, fiecare care stie doar bucatica sa si incearca sa se acopere de hartii si sa gaseasca o rationalitate, fara sa se gandeasca ce se intampla cu aceasta hartie peste hartie peste hartie, ce se intampla la consumatorul final, care este cetateanul. Acest exercitiu a fost unul de empatizare a Guvernului, de la cel mai inalt nivel, la nivelul premierului, cu cetateanul care este ultima veriga pe acest lant si cel care suporta circuitul de hartii.

Dar nu ma indoiesc ca vor aparea (n.red. si alte situatii). Chiar noi am fost criticati pentru acea aberatie de la Aeroport. Si pe drept cuvant. Ministerul Transporturilor a gresit grav atunci, si producand un nou dosar de acreditare pentru aeroport, s-a creat atunci acea tinta. In timp ce noi ne chinuiam sa taiem niste hartii, un alt minister inventeaza, de capul lui, noi hartii, pe motive de anti-terorism. Asa se lupta cu terorismul, cu hartii. E un exemplu ca acest mod de a exista al administratiei produce in continuare aberatii si, dupa parerea mea, ar trebui sa fie o sarcina permanenta a centrului Guvernului, pentru ca acolo este cel mai bine situata ca forta politica pentru debirocratizare. Ce s-a intamplat acum a fost un efort urias la nivelul prim-ministrului, sper sa continue, exista aceasta intentie. Oricum continua partea de implementare, prim-ministrul a cerut Cancelariei si Ministerului pentru Consultare Publica sa vina cu rapoarte de implementare a ce se intampla cu acest pachet legislativ. Dar, ar trebui sa fie ceva permanent si la guvernele urmatoare.

HotMews.ro: Legat de implementare...Am asistat ieri, fara sa vreau, la o discutie intre doua femei. Una dintre ele ii spune celeilalte: Am foarte multe drumuri de facut astazi, am de legalizat niste hartii. La care cealalta ii raspunde: Dar am vazut ca nu mai este nevoie sa legalizezi nicio hartie. Prima spune: Ei, lasa, cine stie cand o sa intre in aplicare. Ideea este cand va fi aplicat pachetul? S-a aprobat acum doua zile, dar, efectiv, implementarea cand se va face?

Cristian Ghinea: Timingul difera de la o masura la alta. O las pe Andra sa va dea niste detalii. In ceea ce priveste copia legalizata, aceasta ordonanta legifereaza principiul ca nu se mai cere. Acum, aceasta copie legalizata apare ca cerinta in, poate, mii de legi, HG-uri ale unor institutii. Trebuie facut inventarul lor, daca fiecare institutie trebuie sa si le anuleze din principiu sau cetatenii pot merge cu ordonanta in vigoare si sa spuna "nu aveti voie sa-mi cereti chestia asta". Eu ii incurajez sa insiste si chiar sa dea in judecata institutiile care nu aplica.

HotNews.ro: Dar unde se pot adresa efectiv cetatenii?

Cristian Ghinea: La Tribunal.

HotNews.ro: Nu exista o institutie careia sa se adreseze si sa spuna "am intampinat nu stiu ce probleme"?

Cristian Ghinea: Daca exista o problema de interpretare legislativa, justitia este cea care trebuie sa o rezolve. Din cate stiu eu, va fi acest recensamant al cazurilor in care se cere copie legalizata si acte secundare.

  • "Un manager public a zis: E revolutionar! Nu am crezut ca o sa se intample asa ceva in administratie"

Andra Bucur: In cazul copiei legalizate, din motive de tehnica legislativa, am institutit acest principiu. Sunt foarte multe acte, nu au putut fi identificate. Se va aplica imediat acolo unde copiile legalizate au fost stabilite prin ordin de conducator al institutiei, dar daca vorbim de HG-uri, Guvernul isi va face propriul inventar, iar la nivel de norma primara, de lege, Consiliul Legslativ va face acest inventar si, in decursul timpului, se va propune modificarea acestor acte normative. De la publicarea Ordonantei va incepe realizarea acestui inventar si, rand pe rand, vom modifica aceste norme.

Cristian Ghinea: Dar, atentie, asta de clarificare legislativa. Dar ar trebui sa dispara de astazi. Ca regula generala, nu se mai cer copiile legalizate. Pentru a fi absolut clar legislativ ce inseamna asta, trebuie schimbate si toate cele din urma.

HotNews.ro: Si, efectiv, cand vom putea vorbi de debirocratizare cu toate masurile aplicate?

Andra Bucur: Este un proces care a inceput acum si mi se pare ca acest prim pas a fost foarte important. Discutiile noastre cu ministerele, cu institutiile si cu persoanele care lucreaza acolo...A fost un manager public care a zis: "E revolutionar! Nu am crezut ca o sa se intample asa ceva in administratie". De fapt, institutiile au devenit mai cooperante cand si-au dat seama ca exista vointa politica pentru asta si ca, intr-adevar, o sa facem debirocratizare. E un proces care a pornit foarte bine si de acum o sa ne ocupam de monitorizare, implementare si cetatenii sa ne ajute cu asta, sa sesizeze, sa stie care sunt masurile si sa spuna in relatia cu institutiile ca exista aceste masuri. Va fi un proces continuu. "Comisia de taiat hartii" nu s-a terminat.

  • "Premierul a spus: In doua saptamani sa am avizele sau va dau pe toti afara. Asa s-a ajuns la celebra sedinta de Guvern, care s-a terminat la 9 seara"

HotNews.ro: Spuneati pe pagina de Facebook ca vor fi probleme la implementare, ca vor fi diferite interpretari din partea institutiilor. Care ar putea sa fie problemele si de ce sa interpreteze diferit institutiile niste prevederi legale clare?

Cristian Ghinea: Trebuie sa intelegem ca aceste hartii, aceste aberatii nu au aparut printr-o lege, cineva a dat o lege si a spus: aceasta procedura aberanta se instituie de astazi. Daca ar fi fost asa, culmea, ar fi fost usor, pentru ca ar fi venit acest Guvern si ar fi spus: aceasta este o aberatie si o desfiintam. Hadeti sa dam exemplul cu mamele, care este deja celebru, ca oricine a nascut in Romania stie cum este. Nu exista o lege sau o norma care sa spuna exact, la nivelul tarii, care este dosarul pentru mame sau care este numarul dosarelor. Difera de la un judet la altul sau de la un sector la altul, la nivel de Bucuresti. Asa s-a ajuns la asta, pentru ca fiecare agentie judeteana sau de sector avea propriile proceduri. Si aceste proceduri veneau din diverse motive, ca venise Curtea de Conturi si spunea: Dar de ce i-ai dat Mariei asta? pentru ca nu ti-a adus copie legalizata pentru veniturile din ultimii trei ani. Si atunci a spus: Da, bine, atunci cerem Mariei sau urmatoarelor Marii aceasta copie legalizata. Deci, asa s-a ajuns aici. Si problema este ca de unde o iei sa refaci acest proces? Am creat aceasta obligatie de a avea o reglementare unitara, de a avea un singur dosar la intrarea in plata pentru indemnizatie si pentru alocatia copilului. Si, eventual, un al doilea dosar pentru mamele care se intorc la munca inainte de termenul legal. Pentru ca, evident, nu poti sa stii de la inceput cand te intorci. Deci, este o simplificare a acestei probleme la care nu se gandise nimeni.

Imi amintesc o discutie traumatizanta cu seful acestei agentii, care mi-a spus: Nu, aceasta nu este o problema! (Cristian Ghinea se intoarce catre Andra Bucur) "Mai tii minte cum a fost?" Nu mi-a spus ca batem campii, dar cam asa se intelegea, pentru ca nu apare in HG chestia asta. I-am spus noi ca sunt trei dosare, eu stiind, ca am un copil mic, cat de greu a fost sa facem acel dosar. Spune: cum sa apara trei dosare, ca nu apare in HG? Daca nu apare in HG inseamna ca nu exista, eu va spun ca asta este practica. Si stiti ce am facut? M-am intors la Guvern, eram intr-o discutie la Cancelarie, cu mai multe doamne de fata, si le-am spus: Cine a nascut recent sa-mi faca un testimonial. Si scrie acolo: Eu Adina cutare, lucrez la Cancelarie, si spun ca...A spus povestea si m-am dus inapoi la seful Agentiei si i-am spus: Uite, femeile astea lucreaza la Guvern si ele spun ca au depus doua sau trei dosare. Si atunci a fost un fel de iluminare si a spus: Bine, hai sa gasim o solutie! Dar pana atunci, nu se gandise nimeni sa se puna si in papucii cetateanului. Seful acestei agentii si el are multe pe cap, dosare, Curtea de Conturi, sistemul IT, care si ala este varza, numai la reducerea numarului de hartii nu se gandise.

Si de asta insist eu ca asta trebuie sa fie un job permanent, coordonat de la cel mai inalt nivel, pentru ca altfel nu se intampla nimic. La un moment dat ne blocasem. Erau asa de multe, fiecare spunea ca "nu". Si ma duceam eu, consilier de stat, cu Andra, consilierul prim-ministrului, si aia "nu". "Nu vreau sa renunt la adeverinta medicala pentru somaj, de exemplu". I-am spus doamnei de la ANOFM, dar de ce va trebuie adeverinta medicala pentru fiecare somer care intra in baza de date? Si mi-a spus: Domnule consilier de stat, daca gasesc eu un job de ospatar unuia care nu are un picior? Serios? Asta este problema dumneavoastra? Cate joburi gasiti dumneavoastra, ca aveti o agentie ineficienta si ne da Uniunea Europeana 100 de milioane de euro pentru reforma acestei agentii care este celebra ca nu gaseste joburi aproape la nimeni. Da, era problema ca daca nu gasesc joburi unuia care nu are un picior.

M-am intors la premier nervos, marturisesc, si i-am spus: Nu merge sa-i convingem pe fiecare in parte. Ori facem noi acest pachet legislativ si il impunem, ori nu o sa rezolvam nimic.

HotNews.ro: Si pana la urma s-a ajuns la impunere?

Cristian Ghinea: Prim-ministrul a zis: "Da, scrieti-l voi!" Andra este autoarea, este jurista. Apoi a mai aparut un blocaj, pentru ca sistemul de legiferare si de decizie prespune avize fix de la cei carora trebuie sa le bagi pe gat schimbarile. Si am inceput un al doilea push, cu avize, avize, avize, telefoane de la Dragos Tudorache, seful Cancelariei. Eu, la un moment dat, am iesit de pe firul asta, pentru ca am fost trimis la Ministerul Fondurilor Europene si Andra a ramas cu avize, avize, avize, pana cand din nou a ajuns problema la prim-ministru. A zis: "Ce se mai intampla?". "Pai, nu avem avize". A spus: "In doua saptamani avizele sau va dau pe toti afara". Si asa s-a ajuns la celebra sedinta de Guvern care s-a terminat la 9 seara.

  • Fostul ministru al Muncii daduse semnalul ca "astia de la Cancelarie ne enerveaza"

HotNews.ro: Dar cu ce institutii a fost cel mai dificil de discutat?

Cristian Ghinea, catre Andra Bucur: Nu spune, ca se supara (rad amandoi).

Andra Bucur: As zice ca nu a fost nicaieri usor, pentru ca a fost un soc pentru fiecare, intial. Pentru ei exista o justificare clara pentru fiecare adeverinta, pentru fiecare act. Fiecare scotea in fata Curtea de Conturi, la drept vorbind. Asa ca a fost o lupta de convingere. In momentul in care am zis: Dar trebuie, au vazut ca nu se poate altfel si atunci au zis sa facem impreuna decat sa implementeze altceva care nu ar putea fi ok.

Cristian Ghinea: Au fost si oameni care au ajutat. In primul rand Dragos Tudorache, seful Cancelariei, care a avut leadership-ul politic si cand eram eu acolo si dupa ce am plecat. A sustinut enorm. A fost o descatusare enorma atunci cand Dragos Pislaru a preluat mandatul de ministru al Muncii, pentru ca predecesoarea (n.red. Claudia-Ana Costea), imi pare rau sa o spun, daduse semnalul ca "astia de la Cancelarie ne enerveaza" si fiecare functionar, de la multele agentii de la Ministerul Muncii, se duceau si se plangeau ca "Doamna ministru, ne bat la cap astia de la Cancelarie cu hartiile". Doamna Violeta Alexandru (n.red. ministrul pentru comunicare publica) a avut un rol in a sprijini tot acest proces. Si ea a avut leadership pe unele hartii. La un moment dat, le-am impartit, a luat ea unele, noi unele, ca nu aveam timp sa discutam cu toate agentiile. Au fost mai multi oameni care au facut push, push, push permanent pe acest proces. A fost o intalnire inainte de sedinta de Guvern in care eram cinci ministri si trei secretari de stat, incuiati intr-o camera la Cancelarie, cu seful Cancelariei, pana cand nu agream la nivel politic, ministri, secretari de stat, toate punctele care au ramas nerezolvate. Asa s-a intamplat, nu am iesit de acolo, eu m-am dus acolo ca invitat, fiind ministrul fondurilor nu aveam atributii, m-am dus sa asist la aceasta sedinta care a fost istorica, cred. Pacat ca nu va exista niciodata o minuta a acestei sedinte.

  • Debirocratizarea nu inseamna ca nu va mai fi nevoie de locurile de munca ale functionarilor

HotNews.ro: Pentru mediul afaceri, ca si ei asteapta si ei sa plang de birocratie, ca au tot felul de formulare care ar trebui simplificate, cand ar putea sa apara un pachet legislativ asemanator?

Cristian Ghinea: De la bun inceput a fost o despartire, ca asa a fost gandita platforma "maisimplu.gov.ro", o parte pentru cetateni, o parte pentru afaceri. Eu cu Andra ne-am asumat partea de cetateni, neinsemnand ca partea de afaceri a ramas de izbeliste. Doar ca acolo nu a fost gandit ca un pachet unic. Acolo s-a mers pe strategia de a vorbi cu fiecare institutie in parte, de a face schimbari progresive, ceea ce s-a si intamplat. ANAF, cu noua conducere, a simplificat cele doua formulare. Au fost nemultumiri ca nu au fost simplificate destul. Se reia acest proces. Mai sunt niste simplificari la Registrul Comertului. Marturisesc ca nu stiu cum a mers procesul acolo, dar este un proces care continua.

HotNews.ro: Acum functionarii vor avea, categoric, mai putin de lucru. Nu si-ar putea simti amenintate locurile de munca?

Andra Bucur: Este o ingrijorare generala, dar nu este neaparat adevarat. Ideea este ca pe persoanele respective le ajuti sa-si eficientizeze munca. Asta nu inseamna ca nu o sa mai fie nevoie de locurile lor de munca, pentru ca nici pe departe nu am ajuns acolo incat lucrurile sa fie robotizate, ci, pur si simplu, omul nu mai trebuie sa mai stea atat de mult la ghiseu sau nu mai trebuie sa mai fie atata aglomerare. Lucrurile vor fi mai eficiente. Este doar o adaptare la realitatile tehnologice, ceea ce nu mai putem sa negam. Si ne folosim de tehnologie, ca sa ne ajute sa mai scutim timp.

HotNews.ro: Dar nu toti functionarii sunt adaptati la realitatile tehnologice...

Andra Bucur: De asta este un proces mai indelungat si masurile se aplica, deocamdata, in administratia centrala. Cu timpul se ajunge si la nivel local, pentru ca urmeaza si un HG pe informatizarea si digitalizarea institutiilor publice si administratiei publice. Avem mai multe strategii guvernamentale in aceasta privinta: strategia pentru dezvoltarea capacitatii administrative, strategia "Agenda digitala a Romaniei". Este un proces care a inceput acum si se termina, o prima parte, in 2020. Asa ca se vor intampla in timp, etapizat. Si avem in vedere tot timpul felul in care functioneaza administratia si capactitatile pe care le au.

  • "Problema este ca statul ne-a tratat pe noi, cetatenii, drept carausi de informatii de la o institutie la alta"

Cristian Ghinea: Principala problema este si de resursa umana, dar resursa umana poate fi foarte usor adaptata. Adica, cineva care primea o hartie cu stampila poate fi foarte usor invatata sa primeasca pe e-mail, daca s-a creat cadrul necesar acum. Sau cineva care primea copie legalizata, nu vad de ce nu s-ar putea uita pe buletin sa scrie pe copia normala "conform cu orginalul", isi asuma raspunderea si asa mai departe. Problema este la partea tehnologica, pentru ca Romania a ratat prima tentativa de digitalizare a administratiei. Asta este problema, de aici si frustrarea mea.

Am descoperit impreuna cu Andra, in cadrul acestui proces, imposibilitatea fizica de a se trimite informatii de la o institutie la alta, ceea ce este inimaginabil, inacceptabil. De fapt, problema este ca statul ne-a tratat pe noi, cetatenii, drept carausi de informatii de la o institutie la alta. In loc sa faca orice sa-si dea intre ele aceste informatii, ne-a pus pe noi. Ne-a spus cineva la inceput, cand am lansat platforma: "Pai, dati ordonanta de urgenta prin care statul nu mai are voie ceara o informatie pe care o alta institutie o are". Ok, daca am fi dat aceasta ordonanta de urgenta, ce se intampla? Nu se intampla nimic in practic, pentru ca nu exista posibilitatea tehnica acum sa se invarta aceasta informatie.

  • "Nu vor mai fi niste firme care au ele in gestiune baza de date si dau acces statului la propriile informatii despre cetateni, doar daca vor si doar daca li se plateste in plus"

HotNews.ro: Dar cand va exista posibilitatea tehnica?

Cristian Ghinea: Sunt urmatorii pasi... Primul pas este interoperabilitatea reala. Bine, pasul de minus, ca sa zic asa, ar fi ca institutiile sa aiba control pe propriile baze de date. Asta este o alta problema. Sunt niste cazuri absolut ingrozitoare si inacceptabile, in care institutiile sunt santajate de firme, ca nu au acces la propria baza de date. Nu au codul sursa, a expirat contractul, a fost prost facut, si aceste firme santajeaza. Am spus si repet ideea asta, sunt adeptul unor solutii dure in relatia cu aceste firme.

HotNews.ro: Pentru ce santajeaza?

Cristian Ghinea: Pentru a obtine un nou contract de mentenanta: Daca nu imi dai bani, nu iti dau accesul la propriile informatii. Este inacceptabila chestia asta. Au fost contractele prost facute. Repet, avertizez aceste firme, ca se discuta o pozitie de forta in raport cu ele.

HotNews.ro: Aveti o lista cu aceste firme?

Cristian Ghinea: Nu, si nu pot sa arunc in aer sistemul, facand declaratii iresponsabile. Exista ingrijorare la mai multe ministere si daca nu se potolesc cu santajele, vom interveni in forta. Aceasta Ordonanta de Urgenta rezolva problema, obligand institutiile ca pentru viitoarele achizitii, codul sursa sa fie proprietate publica. Deci, nu vor mai fi niste firme care au ele in gestiune baza de date si dau acces statului la propriile informatii despre cetateni, doar daca vor si doar daca li se plateste in plus.

  • "Au fost cazuri de iresponsabilitate, prostie sau au fost oamenii companiilor"

HotNews.ro: Asta se intampla in toate institutiile publice?

Cristian Ghinea: Nu, sunt institutii care si-au facut bine contractele. Va dau cazul Trezoreriei. Trezoreria are un contract beton pentru acel sistem Trezor. Cred ca am si luat un model pentru textul legislativ din contractul lor. Nu este uniform, dar au fost cazuri de iresponsabilitate, prostie sau au fost oamenii companiilor. Sunt fel de fel de zvonuri ca se scot la companii caietele de sarcini. Vor fi controale, am si trimis la DNA un caz. Aceasta Ordonanta de Urgenta seteaza pentru viitor acest principiu universal valabil ca nu se mai fac achizitii publice de IT, fara sa fie proprietatea deplina la institutia publica. Asta este ce putem sa facem pentru viitor.

Odata ce ai indeplinit acest control pe bazele de date, urmeaza pasul doi, de interoperabilitate. Si aici fiecare institutie a facut contractele de IT, fara sa se gandeasca cum sa se lege de altele. Fiecare este o insula. De asta ne plimbam noi cu hartii de colo-colo. Si aici sunt doi pasi. Primul pas este crearea la Cancelaria Guvernului a acestei pozitii de CEO guvernamental....

Andra Bucur: ...coordonator al tehnologiei informatiei, la nivelul centrului Guvernului, care se ocupa de impunerea tuturor standardelor de interoperabilitate, astfel incat toate sistemele informatice sa fie dezvoltate dupa aceleasi criterii, pentru a putea fi interconectate intre ele si sa nu mai avem probleme.

Cristian Ghinea: Asta partea de reglementare si control politic la nivelul Cancelariei. Daca vorbim de bani, Ministerul Fondurilor Europene gestioneaza o linie de finantare pentru interoperabilitate Big Data si guvernare electronica. Si spun aici in mod clar ca nu vor mai fi bani luati de catre institutii de la aceasta linie, daca nu se asigura de la bun inceput interoperabilitatea, sub controlul acestui CEO de la nivelul Guvernului. Deci, nu fiecare institutie de capul ei isi face interoperabilitatea, ci conform unui plan guvernamental, primesc bani in ordinea si modalitatea decise pentru acest plan de interoperabilitate. Banii europeni nu sunt destui, vor fi si bani nationali. Sper, avand in vedere ca nu este ceva ce poate fi facut pana in decembrie, ca viitoarele guverne vor continua acest plan, astfel incat in perspectiva lui 2018, intreaga administratie, cel putin centrala, sa comunice una cu alta si sa putem uniformiza acest principiu ca informatiile se dau intre institutii. Ce am facut prin aceasta ordonanta de urgenta si memorandum a fost sa cream posibilitate ca si cu aceste insule, sa ceara informatii de la una la alta, cu cazierul, de pilda. Dar tot este o modalitatea primitiva, prin e-mail, in loc sa-si ia automat din baza de date. Memorandumul creaza aceasta obligatie de interoperabilitate reala. Un fel de primul pas acum, pasul doi atunci cand va fi posibil tehnic.

Citeste si Cristian Ghinea: Comisia Europeana a constatat nereguli la achizitiile catorva firme de IT, printre care Asesoft, Siveco si UTI/ Ar trebui un sistem de "black listing" pentru firmele care au atras corectii si pierderi la stat