O serie de sinucideri devenite simbol al suferintei la locul de munca: Parchetul din Paris a decis sa trimita in fata justitiei, pentru hartuire morala, France Telecom si fostul sau sef Didier Lombard, acuzati ca au pus in practica o politica de destabilizare a angajatilor, scrie AFP.

Acum, un judecator de instructie va decide daca se deschide sau nu un proces.

Afectata de un val de sinudirei in perioada 2008 - 2009, France Telecom, devenita ulterior Orange, a fost prima companie din CAC 40 cercetata pentru hartuire morala.

Intr-un rechizitoriu datat 22 iunie, parchetul cere de asemenea un proces si pentru alti doi directori, Louis-Pierre Wenes, fostul numar doi, si Olivier Barberot, fost director de resurse umane, alaturi de alti patru angajati pentru complicitate.

In cazul in care se ajunge la un proces, justitia ar urma sa dea o sentinta in primul dosar de hartuire intr-o companie de aceasta talie.

In rechizitoriu, procurorii reproseaza France Telecom ca a instaurat din 2007 prin "actiuni repetate" o politica de companie care a avut drept efect "destabilizarea" angajatilor si "crearea unui climat profesional anxios". Sunt citate 39 de victime: 19 sinucideri, 12 tentative si opt salariati care au suferit un episod de depresie.

Orange a precizat, prin vocea unui purtator de cuvant, ca este vorba de o "etapa normala a procedurii".

Angajat intr-un delicat proces de privatizare si implementarea noilor tehnologii, grupul intentiona sa desfiinteze 22.000 de posturi intre 2006 si 2008 dar si 10.000 de recalificari.

Marturiile si documentele interne arata, in ochii procurorilor, ca obiectivul de mobilitate profesionala si reducerile de personal au devenit insa un scop in sine.

Didier Lombard a parasit conducerea grupului in 2010, in urma acestui scandal.