Grupul Apple a suferit un nou recul al vanzarilor de aparate iPhone in trimestrul al treilea, ceea ce a antrenat o cadere cu 27% a profitului net, care a reusit insa sa depaseasca, si in aceste conditii, estimarile analistilor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In perioada aprilie - iunie, Apple a vandut 40,40 milioane de unitati iPhone (-15% in cifre anualizate). Este al doilea trimestru consecutiv de reducere a vanzarilor.

Profitul net a atins insa 7,8 miliarde de dolari iar profitul pe actiune - referinta pe Wall Street - a fost de 1,42 dolari, cu 4 centi mai bun decat previziunea medie a analistilor.

In acelasi timp, cifra de afaceri a scazut cu 15% pana la 42,4 miliarde dolari, usor peste previziunea analistilor de 42,1 miliarde.

In schimburile electronice dupa inchiderea Bursei din New York, actiunile Apple cresteau cu circa 5%.

Apple cauta in prezent alte canale de crestere pentru a inlocui iPhone, care reprezinta de mai multi ani marea partea a veniturilor sale. Problema este cu atat mai importanta cu cat nu este singurul produs-vedeta al grupului in pierdere de viteza.

Vanzarile trimestriale ale tabletei iPad sunt de asemenea in recul cu 9% in cifre anualizate iar cele ale computerelor Mac au scazut cu 11% la 4,25 milioane de unitati.

Grupul a inregistrat in schimb o crestere de 19% a veniturilor din servicii, la aproape 6 miliarde de dolari pe trimestru.