Alphabet, firma-mama a Google, va testa drone pentru livrari in SUA, in cooperare cu Administratia Federala pentru Aviatie (FAA), informeaza AFP in urma unui anunt oficial de la Casa Alba, citeaza Agerpres.

Colaborarea face parte dintr-o serie de initiative ale administratiei Obama pentru incurajarea dezvoltarii dronelor pentru alte utilizari decat cele recreative.

Un studiu la unul din cele sase poligoane ale FAA pentru testarea dronelor va implica prototipuri din cadrul proiectului Wing al concernului Alphabet, "pentru a dobandi o experienta operationala completa a serviciului de livrari intr-un mediu de testare sigur", se arata in comunicatul Casei Albe citat de AFP.

Testele vizeaza in primul rand livrarea unor pachete atasate la exteriorul dronei, de exemplu printr-un cablu sau fir, sau pilotarea aparatelor in afara razei vizuale a operatorului, precum si dezvoltarea unui sistem de comunicatii si management al spatiului aerian pentru dronele de dimensiuni mici, la altitudini reduse, de maximum 120 de metri.

Wing este unul dintre marile "pariuri cu viitorul" lansate de laboratorul X, care la origine a fost o divizie a Google, dar in urma reorganizarii din 2015 este in prezent subordonata direct conglomeratului Alphabet. Laboratorul s-a ocupat si de alte proiecte, cum ar fi vehiculele fara sofer Google Car sau proiectul Loon privind utilizarea aerostatelor ca relee de internet. Existenta proiectului Wing a fost dezvaluita in 2014 prin cateva zboruri pentru livrarea de obiecte mici ￯ bomboane, sticle de apa, mancare pentru caini ￯ unor fermieri din Australia. La vremea respectiva, s-au promis teste mai aprofundate "in urmatorii doi ani", reaminteste AFP.

Un purtator de cuvant al laboratorului X a precizat ca este pentru prima data cand dronele din proiectul Wing vor fi testate alaturi de FAA si a explicat ca datele obtinute astfel vor fi comunicate autoritatilor guvernamentale si de reglementare.

Alphabet nu este singura companie interesata de utilizarea dronelor pentru livrarea de colete. Amazon, gigantul comertului online, mentioneaza din 2013 un proiect de drone pentru livrari, pentru care a anuntat la sfarsitul lunii trecute o noua serie de teste, in parteneriat cu guvernul britanic.