Comisia Europeana a aprobat, vineri, preluarea furnizorului roman de energie electrica Electrica Muntenia Sud de catre grupul italian Enel, apreciind ca aceasta tranzactie nu va afecta concurenta in Spatiul Economic European sau intr-o parte importanta a acestuia. "Dupa ce a analizat operatiunea, Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu ar restrange, in mod semnificativ, concurenta efectiva in Spatiul Economic European (SEE) sau intr-o parte importanta din SEE', se arata intr-un comunicat al executivului european.

Analiza Comisiei s-a concentrat asupra pietei de furnizare a energiei electrice cu amanuntul, singura piata pe care se suprapun obiectele de activitate ale societatilor. Investigatia Comisiei a aratat ca, in ceea ce priveşte concentrarea propusa, aceasta nu implica probleme de concurenta deoarece pe piata furnizarii de energie electrica cu amanuntul sunt prezenti si alti concurenti puternici.

Contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud cu Enel a fost semnat pe data de 8 iunie 2007, dupa ce grupul italian a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica.

Enel a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiunile furnizorului de energie electrica.

Principalul obiect de activitate al Enel este producerea, distributia si furnizarea de energie electrica. Grupul isi desfasoara activitatea in Italia, Spania, Bulgaria, Romania, Slovacia, Rusia, Franta, precum si America de Nord si de Sud. De asemenea, compania desfasoara si unele activitati in sectorul gazelor naturale. In Romania, grupul detine si controlul asupra companiilor de electricitate Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

Electrica Muntenia Sud are ca obiect de activitate distributia si furnizarea de energie electrica cu amanuntul in sudul Romaniei.