Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) a prezentat joi, in cadrul Sedintei de Guvern, situatia statistica si principalele concluzii rezultand din evaluarea aplicarii cadrului legal privitor la Situatia asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica. Desi cadrul legal in vigoare prevede acordarea statutului in urma unei proceduri, in Romania exista numai 133 de organizatii ce au obtinut statutul in urma unui proces de evaluare. Restul de aproximativ 1.300 de asociatii si fundatii au primit direct statutul de utilitate publica in baza unor legi speciale prin care au fost infiintate (Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara, Asociatii de Imbunatatire Funciare, Uniuni de Creatori, etc), fara a li se aplica un filtru de selectie care sa includa criterii minimale, informeaza ministerul.

Potrivit acestuia, reglementarea actuala ofera anumitor organizatii un statut privilegiat din punct de vedere fiscal si/sau al accesului la anumite resurse publice ca o recunosᅩtere a serviciilor de interes public, comunitar pe care acestea le realizeaza si a expertizei acumulate, acesta a fost aplicat in mod necorespunzator in ultimii ani.

Analiza prezentata de Ministrul Violeta Alexandru in sedinta de Guvern atrage atentia asupra faptului ca din obtᅩinerea acestui statut este necesar sa decurga nu numai drepturi, ci si obligatii mai mari, precum asumarea respectarii unui nivel crescut de guvernanta si transparenta.

"Evaluarea prezentata in Sedinta de Guvern de astazi cu privire la situatia la zi a asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, multe obtinand acest statut prin norma cadru: OG 26/2000 si de 10 ori mai multe prin legi speciale, arata ca actualul Guvern a decis sa nu mai amane masurile prin care sa tina o evidenta asupra modului in care ambele parti isi respecta obligatiile. Nu poate fi pervertit un mecanism initial corect prin care se acorda beneficii din resurse publice si care trebuie sa-i ajute pe cei corecti, ci nu pe cei care stiu sa se descurce cand e de luat ceva de la stat dar uita sa-si tina ulterior angajamentele", a declarat Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic.

Lipsa unor criterii de acordare a statutului usor de operationalizat si interventᅩia politicului in procedura de acordare a condus la acordarea statutului de utilitate publica cu precadere in ani electorali, anii de varf fiind 2004 (27 de organizatii) si 2008 (36 de organizatii), de altfel ani electorali, momente in care au fost acordate si sume importante din fondul de rezerva al Guvernului, fara o metodologie transparenta, mai arata ministerul.

Acordarea statutului s-a realizat in ultimii ani fara monitorizarea modalitatii de conformare a asociatiilor si fundatiile cu obligatiile minimale prevazute de lege, din cele 133 doar 39% dintre acestea publicand rapoartele de activitate in Registrul ONG si 51% in Monitorul Oficial. In egala masura, 17 organizatii nu au depus bilantul pentru anul 2015 si peste 40 dintre acestea inregistreaza debite la bugetul de stat, in suma totala de peste 1.700.000 RON.

Urmare a analizei realizate, MCDPC intentioneaza revizuirea cadrului legal, respectiv o interventie legislativa care vizeaza modificarea conditiilor de acordare a statutului de utilitate publica, a criteriilor de acordare dar si de retragere, responsabilitatea monitorizarii indeplinirii conditiilor legale dupa acordarea statutului de utilitate publica, sanctiuni pentru nedepunerea la timp a rapoartelor cerute de lege si alte aspecte relevante.

De asemenea, MCPDC intentioneaza preluarea coordonarii politicilor publice in domeniu si a cresterii capacitatii ministerelor de a responsabiliza si sanctiona, acolo unde este cazul, asociatiile si fundatiile carora li s-a conferit statutul de utilitate publica.