​Airbus Helicopter Industries a inaugurat marti la Ghimbav noua sa fabrica de elicoptere, primul model H215 urmand a fi fabricat in 2017 sau 2018, iar capacitatea de 15 unitati/an ar trebui atinsa in 2020. La inaugurare participa presedintele francez Francois Hollande, dar si premierul roman Dacian Ciolos. Compania franceza are o perioada mai grea din cauza unor mari contracte ce nu au fost inca semnate.

Airbus H215Foto: Airbus

Inceperea constructiei fabricii de langa Brasov a fost marcata printr-un eveniment in noiembrie 2015. Acum, fabrica este gata si primul elicopter H215 ar trebui sa fie produs la anul. Capacitatea maxima de 15 elicoptere/an ar trebui sa fie atinsa cel tarziu in 2020 cand numarul de angajati va ajunge la 300-350.

Fabrica ocupa 10.000 mp, iar modelul H215 este esential pentru operatiunile Airbus pe plan mondial. O parte dintre angajatii de la Brasov sunt pregatiti la uzina de la Marignane, de langa Marsilia.

Modelul multiroll H215 poate fi utilizat in misiuni de salvare, misiuni ale fortelor de politie, transport persoane, operatiuni de mentinere a pacii, dar si de stingere a incendiilor si poate transporta pana la 22 de pasageri. H215 face parte din familia Super Puma.

Airbus Helicopters traverseaza vremuri complicate deoarece la fabrica de la Marignane atmosfera este tensionata fiindca se asteapta anuntarea unui plan ce ar prevede suprimarea a 400 de posturi din cele 8.500.

Airbus Helicopters este in dificultate si fiindca doua contracte mari sunt incerte. Mexicul ar trebui sa cumpere 50 de elicoptere Super Puma, pentru doua miliarde euro, iar contractul ar fi trebuit sa fie semnat in iulie. Cu Polonia parea ca si sigur un contract pentru 50 de aparate Caracal H225, cu o valoare de 2,5 miliarde euro, insa schimbarea de Guvern de la Varsovia a pus semnarea in standby.

Airbus are de suferit si din cauza scaderii pretului petrolului deoarece companiile petroliere din Marea Nordului efectueaza mai putine zbouri intre platformele petroliere si continent, avand deci mai putina nevoie de elicoptere.