Consiliul de Administratie al Elcen, companie controlata de Ministerul Energiei, a decis joi inaintarea cererii de insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, ca urmare situatiei financiare a companiei si a hotararii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei, de intrare in insolventa a RADET, anunta News.ro.

Foto:

"Avand in vedere situatia financiara a Electrocentrale Bucuresti SA si datoriile inregistrate la furnizorii si distribuitorii de combustibil, servicii si produse, situatie generata de neincasarea contravalorii pentru marfa livrata, de la RADET Bucuresti, si luand in considerare decizia Consiliului de Administratie al Regiei, Consiliul de Administratie al ELCEN a decis, astazi, inaintarea cererii de intrare in insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti", a transmis, joi, Consiliul de Administratie al Elcen.

Decizia "deriva din necesitatea reorganizarii societatii, dar si din cea de a asigura continuitatea producerii si furnizarii agentului termic pentru locuitorii din Bucuresti".

"Mentionam ca, in acest moment, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,6 miliarde de lei", au precizat membrii CA al Elcen.

"Dupa intrarea RADET in insolventa, compania Elcen nu prea mai are alta solutie decat sa ceara si ea insolventa, pentru ca este la mijloc intre RADET si furnizorii de gaze pe lantul datoriilor", a declarat, joi dimineata, o sursa avizata.

RADET are datorii de peste 3,5 miliarde lei catre Elcen, companie care, din cauza ca nu primeste banii de la RADET, are datorii restante catre furnizorii de gaze - Romgaz si Engie.

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, inceperea procedurilor de intrare in insolventa a RADET.

Presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Sorin Chirita, a declarat ca joi CA va lua act de decizia CGMB, dupa care va inainta Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in insolventa a regiei de termoficare.

In 8 septembrie, Distrigaz Sud Retele, filiala a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsa si la clientii companiei de stat, inclusiv RADET, anunta compania Elcen, care a sustinut ca, din aceasta cauza, ar fi putut fi obligata sa opreasca productia de energie electrica si termica incepand din 10 septembrie.

In 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o intelegere cu Elcen pentru plata esalonata a datoriilor restante si anunta ca va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminand, pe moment, riscul unor intreruperi in alimentarea cu apa calda a Capitalei.

Elcen este controlata de Ministerul Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand aproape 40% din productia la nivelul tarii si 90% din productia din Bucuresti.

RADET se afla in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din Romania. Regia asigura 74% din necesarul de energie termica al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si companii).