Companiile chimice chineze Sinochem Group si ChemChina, detinute de stat, sunt in discutii pentru o posibila fuziune, ce ar crea un gigant in domeniile chimic, ingrasamintelor si petrolului cu venituri anuale de aproape 100 de miliarde de dolari, au declarat Reuters trei surse apropiate situatiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intelegerea a fost propusa de guvernul chinez ca parte a eforturilor Beijingului de a reduce numarul companiilor de stat si a crea jucatori industriali mai mari, globali, au declarat sursele.

Sefii celor doua firme au avut o intalnire saptamana aceasta pentru a discuta chestiunea iar companiile au inceput sa-si studieze reciproc detaliile financiare si domeniile de afaceri, au spus sursele, ce au cerut sa nu li se dea numele pentru ca nu sunt autorizate sa discute public pe aceasta tema.

Cand a fost intrebat despre o potentiala fuziune, un purtator de cuvant al ChemChina a spus ca “nu exista asa ceva”.

Daca va fi aprobata, fuziunea va genera una dintre cele mai mari companii de stat si va veni dupa “mariaje” similare ce au creat China Cosco Shipping Corp, constructorul de trenuri CNR-CSR si - recent - alipirea Baosteel Group si Wuhan Steel.

Pe baza rapoartelor anuale pentru 2015, veniturile combinate ale celor doua le-ar eclipsa usor pe cele ale BASF, cel mai mare fabricant de produse chimice din lume.