Corpul de control al Ministrului Economiei a declansat verificari imediat dupa depunerea contestatiei de catre firma VISA SA, asupra modului in care a fost organizata participarea Romaniei la Targul international Sial Paris, dar si actiuni de control privind organizarea tuturor targurilor internationale din anul 2016, sustine Ministerul Economiei intr-un raspuns transmis HotNews.ro. Ministerul mai spune ca procedurile actuale permit termene scurte pentru organizarea de licitatii in vederea selectarii firmelor care se ocupa de standurile Romaniei la targurile internationale. HotNews.ro a aratat ca Ministerul Economiei face selectii de oferte si cu cateva zile inainte de inceperea unui targ, chiar daca sumele alocate sunt de ordinul sutelor de mii de lei. Vezi care sunt firmele care castiga cel mai des astfel de licitatii.

Reamintim ca si Corpul de control al prim-ministrului a demarat o actiune de documentare la Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri pentru a verifica modul in care a fost organizata participarea Romaniei la Targul international Sial Paris.

"Avand in vedere intrarea in vigoare incepand cu data de 19.09.2016 a HG 296 cu modificarile si completarile ulterioare, care permitea MECRMA plata directa catre organizatorul extern a chiriei spatiului expozitional si a taxelor obligatorii, Serviciul Investitii si Achizitii a derulat procedura de achizitie a organizarii targului international de la SIAL Paris respectand termenele din Procedura Operationala pentru targuri internationale si misiuni economice, publicata pe site-ul MECRMA si care era in vigoare la aceea data ( revizia a 4-a) . SIA a primit documentele necesare initierii acestei proceduri in data de 26.09.2016 si a intocmit Nota Justificativa si Documentatia de atribuire in data de 27.09.2016- 1 zi lucratoare. S-a transmis invitatia de participare in data de 28.09.2016 si s-a publicat pe site-ul oficial MECRMA, stabilindu-se data de 4.10.2016 ora 11 data depunerii ofertelor si un buget alocat de realizare de 924.764 lei fara TVA. Acest termen este mentionat tot in Procedura Operationala pentru targuri internationale si misiuni economice, editia a 4-a. Mentionam ca SIA a intocmit o Documentatie de atribuire pentru urmatoarele servicii: constructie standuri la SIAL Paris, transport mostre, realizare materiale de promovare, cazare si transport firme expozante conform prevederilor legale in vigoare. Separat, MECRMA a organizat o procedura necesara efectuarii platii chiriei spatiului expozitional si a taxelor obligatorii catre organizarorul extern", sutine Ministerul Economiei, intrebat de ce a fost organizata selectia de oferte in data de 4 octombrie in conditiile in care targul avea loc 12 zile mai tarziu.

O situatie similara a fost si in cazul targului PURE Shanghai, care s-a organizat cu sase zile dupa selectia de oferte.

Ministerul Economiei sustine ca aceasta practica nu descurajeaza participarea mai multor firme la procedurile de selectii de oferte. "Organizarea targurilor si misiunilor economice cuprinse in Programul de Promovare a Exportului se realizeaza conform Legii nr.98/2016 Legea Achizitiilor, pe baza Procedurii Simplificate Proprii, publicate pe site-ul MECRMA si aprobata prin Ordin al Ministrului nr.712/04.07.2016. Anunturile se publica pe site-ul MECRMA iar acest lucru nu descurajeaza participarea firmelor organizatoare", se arata in raspunsul Ministerului Economiei.

Ministerul mai arata ca firmele organizatoare care castiga organizarea targurilor internationale sunt: Andrei Consultanta SRL, Olimpic International Turism SRL, VISA SA, ACE Services SRL si Romexpo SA

In ceea ce priveste VISA SA, firma care trebuia sa se ocupe de targul SIAL Paris, a organizat pentru anul 2016- 5 targuri internationale, iar pentru anul 2015 - 5 targuri internationale.

Pentru targul de la SIAL, unicul participant si castigator in cele din urma a fost VISA SA, firma controlata de un om de afaceri Sorin Apostu, consilier ai fostilor ministri Dan Ioan Popescu si Adriean Videanu, conform unor relatari din presa.

Reamintim ca Chef Adrian Hadean a adus acuzatii dure Ministerului Economiei pentru esecul organizarii pavilionului national la SIAL Paris.

"Nu avem stand al Romaniei la Paris, avem cateva standuri mici si mizere impartite si imprastiate prin tot targul asta si mai avem niste reprezentanti ai guvernului care dau vina pe firma organizatoare", spune Hadean intr-o postare video pe contul sau de Facebook. Acesta sustine ca firma organizatoare nu a fost platita de Ministerul Economiei, desi a castigat o licitatie in acest sens. Ministerul Economiei spune ca s-a intarziat atribuirea contractului din cauza unei contestatii.

"Organizarea acestui pavilion romanesc ar fi trebuit sa fie in sarcina unei firme, o firma care a participat la licitatie drept unica firma si care a si castigat, doar ca din partea ministerului Economiei nu a fost nimeni la celalalt capat sa plateasca pentru ce a castigat si ce s-a angajat firma asta ca face. Firma a ajuns aici la Paris cu marfa in camion, a stat cu ea doua zile in parcare si daca a vazut ca nu plateste nimeni s-a luat si s-a carat", a mai spus Adrian Hadean.

Acesta mai povesteste ca Ministerul Economiei a anuntat producatorii cu cateva zile inainte de targ ca nu a reusit sa sa se organizeze destul de bine. Producatorii au fost indrumati sa plateasca fiecare cate 1.500 euro pentru participarea la targ. "Pentru un producator mic sunt bani destul de multi, mai ales daca ii socotim si pe ceilalti care inseamna transport, cazare si toate celelalte", a adaugat Hadean.

Ministerul Economiei sustine ca firma desemnata prin licitatie, VISA SA, "si-a declinat capacitatea de a organiza in bune conditii in timpul ramas participarea Romaniei la SIAL 2016 si nu a semnat contractul de atribuire". Aceasta dupa ce oferta acesteia "a fost declarata neconforma in prima instanta, iar ulterior contestarii rezultatului comisia de solutionare a contestatiilor a admis contestatia si a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA".

Pentru participarea firmelor romanesti la targul SIAL Paris desfasurat in perioada 16-20.10.2016, MECRMA a platit chiria spatiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate in urma inscrierii voluntare, taxele obligatorii, bransament electric, racord apa si conexiune internet, in valoare de circa 1,2 milioane lei, mai precizeaza Ministerul economiei.

Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selectie a organizatorului intern.

"In aceste conditii, 41 de firme romanesti din industria alimentara impreuna cu patronatul de ramura au decis sa beneficieze de spatiul achitat de MECRMA si sa participe la aceasta expozitie. Shema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilitati pentru participarea firmelor sub pavilion national in colaborare cu patronatele de ramura. Asadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio suma firmelor pentru deplasarea acestora la Paris", mai precizeaza Ministerul Economiei.