Ministerul Economiei anunta ca 46 de companii au beneficiat de Schema de ajutor de stat instituita prin HG. 495/2014, de la inceputul programului, in anul 2015, pana acum, prin care au fost scutite de la plata de certificate verzi. Potrivit ministerului, aceste companii, din domeniile IMM si mari societati, au primit acorduri pentru exceptare de la plata unei parti din numarul de certificate verzi aferent cotei obligatorii. Printre beneficiarii schemei de ajutor de stat se afla Alro, ArcelorMittal, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Lafarge Ciment (la care director general pana in noiembrie 2015 a fost actualul ministru al economiei) etc.

Cele mai multe acorduri de exceptare (36) au fost acordate in perioada iunie- octombrie 2015, iar alte 10 in perioada iulie-octombrie 2016.

Lista societatilor care au primit acorduri de exceptare in 2015: Brikston Construction Solutions SA, Messer Romania Gaz SRL, TMK Artrom SA, TMK Resita SA, Elsid SA, Stirom SA, Silcotub SA, Alum SA, Alro SA, Vimetco Extrusion SRL, Lafarge Ciment Romania SA, ArcelorMittal Galati SA, Carpat Cement Holding SA, ArcelorMittal Hunedoara SA, Rompetrol Rafinare SA, OMV Petrom SA (Rafinaria Petrobrazi), Chimcomplex Borzesti, Saint Gobain Glass Romania SRL, Azomures SA, Celco SA, Romcarbon SA, Greentech SA, Greenfiber International SA, Kastamonu Romania SA, Linde Gaz Romania, Carmeuse Holding SRL, Cieh Soda Romania, Electrocarbon SA Slatina, Petrocart SA, Altur SA, Holcim SA, Comceh SA, Hipac Romania SRL, Donalam SRL, Doosan IMGB SA si Siad Romania SRL.

Lista societatilor care au primit acorduri de exceptare in 2016: Kronspan Sebes SA, Kronospan Romania SRL, Dan Steel Group Beclean SA, Saturn SA, Silvania International Prod SRL, Ecopaper SA, Simcor Var SA, Ceprohart SA, Vrancart SA si Ambro SA.

  • Vezi lista atasata

Decizia privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi a fost luata in 2014 de catre Guvernul Ponta. Cei mai mari consumatori, cei industriali, nu mai sunt obligati sa plateasca o mare parte din certificate verzi. Insa, cineva trebuia sa le plateasca, fiind estimata o suma de vreo 750 de milioane euro in zece ani. Asa s-a ajuns ca aceasta povara sa fie transferata asupra celorlalti consumatori prin facturi mai mari.

Comisia Europeana a fost de acord cu acest ajutor de stat, insa in anumite conditii. Beneficiarii trebuie sa faca investitii in eficienta energetica, sa prezinte dovada realizarii lor, iar Ministerul Economiei, cel care gestioneaza ajutorul, sa faca analiza dosarelor si sa le aprobe.