Compania americana Bell Helicopter a semnat un memorandum de intelegere cu IAR - Ghimbav si cele doua parti vor discuta pentru o potentiala colaborare ce ar consta in sprijin tehnic, in caz ca Romania cumpara elicopterul de atac AH-1Z Viper. Stirea a fost semnalata de site-ul specializat resboiu.ro.

Elicopterul de atac Bell AH 1Z ViperFoto: Bell Helicopter

Bell Helicopter are sediul in Fort Worth, Texas, s-a infiintat in 1935 si este parte a conglomeratului de aeronautica Textron. Compania a produs 35.000 de aeronave in istoria sa.Bell Helicopter are uzine in Amarillo, Texas si Mirabel, Canada plus centre de servicii si logistica in Amsterdam, Praga, Canada, Singapore si SUA.

“Bell Helicopter este un partener global puternic si suntem incantati sa avem aceasta oportunitate. Asteptam cu nerabdare sa exploram modalitati diferite de colaborare pentru una dintre cele mai capabile platforme din lume”, a declarat Ion Dumitrescu, director general al IAR Ghimbav Brasov.

IAR Ghimbav este specializata pe structuri aeronautice si pe partea de electrica, executand de asemenea intretinere si revizii capitale pentru elicoptere. Compania exista de mai bine de 80 ani si este bine pozitionata pentru a asigura sprijin tehnic- servicii de suport - pentru elicopterele de atac AH-1Z Viper, daca acestea vor fi achizitionate de Guvernul Romaniei.

AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac. este dezvoltat in colaborare cu United States Marine Corps si are o raza de actiune de peste 240 km. I se spune Zulu Cobra, primul zbor a avut loc in 2000, iar prima livrare, in 2010. Pretul pe unitate este in jurul a 30 milioane dolari.

Cel mai recent contract important semnat de Bell prevede lansarea a 100 de elicoptere 407GXP catre companii din China.