Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile a trei companii care activeaza pe piata prelucrarii masei lemnoase: Forestar SA, Nico ¬ Paul SRL si Saniral SRL, se arata intr-un comunicat al institutiei. Inca de la inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie, fiind efectuate, in acea perioada, inspectii la mai multe firme din domenul prelucrarii lemnului: Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebes SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL si Lacul Codrilor SRL.

Inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri anticoncurentiale intre cele trei companii, referitoare la fixare de pret si impartire de piata, cu ocazia licitatiilor si negocierilor organizate de Regia Nationala a Padurilor Romsilva, in vederea achizitionarii de masa lemnoasa.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.

Reamintim ca la la inceputul acestui an, Autoritatea de Concurenta a declansat o investigatie privind posibile intelegeri intre companii active pe piata prelucrarii lemnului in vederea impartirii pietei, surselor de aprovizionare, precum si adjudecarii partizilor (volum de lemn destinat comercializarii) la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate de Directiile silvice Alba si Hunedoara.

De asemenea, Autoritatea de Concurenta are in derulare o ancheta sectoriala pe piata lemnului in cadrul careia sunt analizate structurile si mecanismele de functionare. In raportul preliminar al studiului, Consiliul Concurentei a facut o serie de recomandari pentru imbunatatirea mediului concurential in acest sector.