Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) acuza, printr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Dacian Ciolos, ca programul de participare la targuri si expozitii internationale este blocat de cateva luni, din cauza nerealizarii la timp a procedurilor de achizitie publica, conform Legii 98/2016. "Industria romaneasca de mobila a ratat promovarea pe trei piete extrem de importante: Franta, Rusia si Qatar, din cauza neparticiparii la targurile internationale din toamna acestui an. Si risca neparticiparea cu stand national la expozitiile internationale din Germania si Marea Britanie, care se desfasoara in ianuarie 2017", se precizeaza in scrisoarea deschisa.

Potrivit acesteia, asociatiile reprezentative din industria romaneasca reclama verbal sau in scris neorganizarea la timp a licitatiilor pentru realizarea standurilor nationale la targurile internationale de profil, insa Ministerul Economiei Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri nu a gasit o solutie reala pentru rezolvarea acestei probleme.

Conducerea ministerului a aprobat participarea producatorilor de mobila la targul MEBEL de la Moscova, din 21-25 noiembrie 2016, motiv pentru care APMR a confirmat organizatorilor de la Moscova rezervarea spatiului de 400 mp, iar producatorii si-au informat partenerii de prezenta la targ si au investit in realizarea de produse valoroase, cu un inalt grad de prelucrare, specifice pietei, se arata in scrisoare. De asemenea, au efectuat cheltuieli pentru realizarea materialelor de promovare si pentru deplasare: obtinerea vizei, rezervarea cazarii si transportului pentru reprezentantii firmei. "Din pacate, prelungirea nefireasca a birocratiei a facut ca data licitatiei sa fie anuntata mult prea tarziu, respectiv in data de 7 noiembrie 2016, ceea ce a condus la imposibilitatea participarii la acest important eveniment. Nici o firma organizatoare de targuri nu s-a prezentat la licitatie, timpul ramas fiind extrem de scurt pentru pregatirea standului si pentru realizarea tuturor formalitatilor, care se practica pentru a ajunge in Federatia Rusa. Precizam ca societatea ROMEXPO a dorit sa participe impreuna cu firma constructoare de standuri a organizatorului din Moscova, dar aceasta nu a transmis oferta, informand ca nu este timpul necesar constructiei standului", spun reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila.

Potrivit acestuia, pentru prima parte a anului 2017, in cadrul Programului de promovare a exporturilor, este aprobata participarea la targurile internationale de mobila: IMM Cologne (16-22 ianuarie), The January Furniture Show Birmingham (22-25 ianuarie), KIFF Kiev (15-18 martie) si Salone Internazionale del Mobile Milano (04-09 aprilie).

APMR a solicitat organizatorilor celui mai important targ international de mobila, IMM Cologne, Koln-Germania, rezervarea unui spatiu de 1000 mp, inca din data de 30 ianuarie 2016, pentru a avea siguranta obtinerii spatiului expozitional si a celui mai mic tarif de inchiriere, asa cum s-a practicat in ultimii 25 de ani, Germania fiind cea mai importanta piata pentru producatorii romani de mobila, se mai arata in scrisoare. "Organizatorul extern a confirmat alocarea suprafetei de 987,78 mp pentru cele 30 de firme selectate de MECRMA si inscrise din luna octombrie in Catalogul targului, conform Regulamentului targului. In urma consultarii SEAP, am constatat cu surprindere, ca, pentru targul de la Koln, termenul limita de depunere a ofertelor este data de 20 decembrie 2016, iar data limita de evaluare a ofertelor este vineri, 30 decembrie, ora 18:00, data care este mult prea tarzie pentru ca o firma sa se incadreze in organizarea unui pavilion national de 1000 mp, in timpul extrem de scurt, ramas pana la deschiderea manifestarii", se precizeaza in scrisoarea deschisa.

Reprezentantii asociatiei mai spun ca organizarea participarii la targ a celor 30 de producatori de mobila, este complexa si necesita timp, avand in vedere ca sunt necesare cel putin 14 zile pentru achizitionarea si pregatirea materialelor, executia constructiei si amenajarea standului personalizat pe o suprafata mare, care trebuie sa ajunga la targ cu cel putin 7 zile inainte de deschidere, pentru montaj, organizarea transportului unui volum mare de exponate de la firme raspandite in toata tara, care trebuie colectate pentru a fi expediate din tara, cu cel putin 7 zile inainte de targ, precum si toate operatiile legate de aceste activitati. In plus, toate aceste activitati trebuie realizate intr-o perioada in care majoritatea firmelor sunt in vacanta de iarna si totodata, pot interveni si probleme cauzate de conditiile meteo.

Asociatia mai acuza ca aceste probleme au fost semnalate in scris Guvernului in urma cu doua saptamani, dar si in luna octombrie, insa nu a fost oferit niciun raspuns.

Producatorii de mobila solicita amendarea in regim de urgenta a OUG 56/2016, respectiv HG 671/2016, privind aprobarea Sistemului de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat, cu introducerea unui nou articol: "In situatia in care, dupa parcurgerea tuturor etapelor prevazute de normele interne privind achizitiile publice si procedura operationala aprobate prin Ordin al Ministrului, nu s-a putut desemna o societate ca Organizator Intern si timpul ramas pana la data de incepere a manifestarii expozitionale este mai mic de 25 zile lucratoare, MECRMA, la solicitarea structurilor asociative ale mediului de afaceri co-organizatoare, va face plata chiriei spatiului expozitional, a taxelor obligatorii de inscriere si participare, precum si constructia, amenajarea si dotarea standului intr-o varianta minimala, disponibila la momentul respectiv, direct catre Organizatorul Extern al manifestarii (sau un imputernicit al acestuia), cu acceptul prealabil al acestuia. Prin varianta minimala se intelege o constructie care sa aiba dotarile minime, adecvate tipului de produse expuse si sa asigure un minim de reprezentativitate pentru Pavilionul National al Romaniei".

Propunerea a mai fost transmita Ministerului Economiei printr-o scrisoare comuna semnata de cateva patronate: Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Federatia Patronala din Industria Constructiilor de Masini (FEPA CM), Asociatia Patronatul Roman din Industria Electrotehnica (APREL), Federatia Nationala PRO AGRO.

Asociatia mai precizeaza ca producatorii de mobila au pierdut participarea la toate actiunile aprobate pentru semestrul II al anului 2016, respectiv la targul Maison et Objets- Paris (2-6 septembrie) unde au fost selectate 18 firme, pe o suprafata de 530 mp, la expozitia Doha- Qatar (18-20 octombrie), 10 firme selectate, pe o suprafata de 310 mp si la targul MEBEL Moscova (21-25 noiembrie), 11 firme selectate, pe o suprafata de 403 mp, cu consecinte grave asupra exportului de mobila.

Potrivit asociatiei, exportul de mobila in anul 2015 a inregistrat valoarea de 2.041,5 milioane de Euro, cu un sold favorabil export-import de 1.539,1 milioane de Euro, iar pe primele 8 luni ale anului 2016 a inregistrat o valoare de 1.438,4 milioane de Euro cu o crestere de 8% fata de aceeasi perioada a anului 2015 si un sold favorabil export-import de 1.056,9 milioane de Euro.