Kaufland Romania anunta inceperea primului program national care sprijina producatorii locali de legume-fructe sa obtina cea mai prestigioasa certificare internationala de calitate si siguranta alimentara, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor romanesti oriunde in lume. Programul se adreseaza tuturor producatorilor romani de fructe si legume parteneri ai Kaufland Romania si va demara efectiv in ianuarie 2017.

Programul este o premiera in Romania si este initiat de Kaufland Romania in parteneriat cu International Finance Corporation (IFC), membra a World Bank Group, si o companie externa specializata in consultanta pentru obtinerea certificarii GLOBAL G.A.P.

Pe langa sustinere si consultanta oferite in cadrul programului, Kaufland Romania va sprijini financiar 15 dintre cei mai eligibili producatori romani de legume si fructe in obtinerea certificarilor GLOBAL G.A.P., achitand integral costurile acestora.

Programul se va desfasura de-a lungul anului 2017 in cinci etape, care constau in: diferite serii de training-uri, analize de sol si apa, construirea unor planuri de actiune personalizate, implementare si evaluare.

"Avantajele certificarii pentru producatori sunt substantiale si includ: un venit mai stabil, dezvoltarea sustenabila a afacerii, inclusiv prin posibilitatea exportarii fructelor si legumelor pe orice piata de desfacere din lume, perfectionarea managementului resurselor naturale si financiare, precum si imbunatatirea calitatii produselor si a standardelor de siguranta alimentara", declaraSarah Ockman, Global Lead, IFC Food Safety Advisory. Mai mult, calificarea GLOBAL G.A.P. garanteaza preluarea de catre retaileri a intregii cantitati de produse certificate si imbunatatirea gradului de retentie al firmei producatoare de fructe si legume. Suntem cu adevarat inspirati de initiativa Kaufland de a creste sectorul agribusiness din Romania", adauga aceasta.

"Garantarea calitatii produselor, oportunitatea de a le exporta oriunde in lume si siguranta ca orice retailer le va prelua integral sunt doar cateva din beneficiile pe care le aduce noul program Kaufland Romania agricultorilor romani. Pe viitor,intentionam sa oferim asistenta unui numar mai mare de producatori, care vor beneficia de expertiza, standardele de calitate si competenta care au consacrat Kaufland Romania", a declarat Ionut Parfente, Director Executiv Achizitii legume si fructe, Kaufland Romania.

Noul program reconfirma angajamentul Kaufland Romania de a sprijini producatorii romani si propune o solutie concreta pentru dezvoltarea acestora, promovand valoarea produselor romanesti si implicit sustinand economia locala.

De asemenea, pe langa un portofoliu cu peste jumatate din produse autohtone, Kaufland Romania organizeaza seria nationala de targuri de bunatati romanesti, prin care pune la dispozitie gratuit producatorilor din Romania atat spatiu de vanzare, cat si toata logistica necesara - pentru a aduce savoarea produselor locale mai aproape de oameni. Totodata, Kaufland Romania a dezvoltat proiectul Cooperativa "Tara mea", alaturi de Federatia Agrostar si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, marca proprie prin care ofera produse traditionale de la peste 200 de fermieri din Romania.

Despre program

In ianuarie 2017 vor avea loc primele training-uri pentru producatorii locali pentru prezentarea masurilor necesare obtinerii acestei certificari si a avantajelor pe care le aduce.

Urmatorul modul al programului include inspectia fermelor, prelevarea de apa si sol si consultarea documentatiei. Specialistii de la Kaufland Romania si consultantii in certificarea GLOBAL G.A.P. vor analiza situatia fermelor producatorilor si vor propune planuri de actiune create pentru fiecare afacere in parte.

Dupa prima evaluare complexa, se vor efectua inspectii regulate pentru a superviza implementarea planului de actiune, managementul fermei - de la sol si apa pana la utilaje si facilitati - si aducerea la zi a documentatiei. Totodata, aceasta etapa presupune si organizarea unor training-uri cu personalul. Urmatorul pas este evaluarea finala de catre experti, ce implica si o precertificare.

Despre certificarea GLOBAL G.A.P.

GLOBAL G.A.P. este o certificare care se acorda unui produs, atestand ca acesta se conformeaza celor mai inalte standarde internationale de calitate si siguranta alimentara. Intrucat auditul necesar obtinerii acestei calificari are loc la recoltarea fructului sau legumei, producatorii pot parcurge acest program in trei pana la opt luni, in functie de tipul articolului pe care intentioneaza sa il certifice.

Despre Kaufland Romania

Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.300 de magazine in 7 tari. Programele de responsabilitate sociala reprezinta o componenta cheie in strategia companiei. Asumarea responsabilitatii ecologice si sociale este un aspect esential al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor noastre de CSR sunt desfasurate in parteneriat cu asociatii nonguvernamentale regionale sau nationale. Pe langa educatie, sprijinim proiectele dedicate protectiei mediului inconjurator si pe cele care au ca obiectiv promovarea unui stil de viata sanatos prin intermediul activitatilor sportive si adoptarea unei nutritii echilibrate. Pentru mai multe informatii vizitatiwww.kaufland.ro.