Sari direct la conținut

Liber-profesionismul de forma pe santierele germane

HotNews.ro

Incercarea de sinucidere a unui muncitor roman din constructii si grevele de anul trecut ale romanilor de pe santierele din Koln si Dusseldorf, au tras semnalul de alarma asupra riscurilor de „lucrator autonom” in UE. O serie de firme germane, multe din sfera constructiilor, se folosesc de practici ilegale in a-si asigura forta ieftina de munca.

Dr. Ortwin Weltrich, directorul Camerei de meserii Koln, considera ca 90% din aceste „firme cu om” se inscriu in sfera liber-profesionismului de forma.

Zona gri

Un numar ridicat de persoane din tarile aderate recent la Uniunea Europeana, venite la munca in Germania, apartin zonei gri, fiind suspectate de a incerca sa eludeze legislatia muncii din Germania. „Pornim de la o cifra de 2.000 de cazuri de munca ilegala doar in regiunea Bonn/Koln”, spune Dr. Weltrich.

Se considera ca acest liber-profesionism de forma e o noua varianta de sclavie, deoarece munca prestata e retribuita adeseori cu sub 5 euro pe ora.

Camera de Meserii din Koln (Handwerkskammer – HK) califica drept „iresponsabil” si modul de actiune al Oficiului din Siegburg, care a preluat inregistrarea a 157 de cereri de liber-profesionisti (majoritatea faiantari) de la cetateni romani. „Nici unul nu indeplineste, nici pe departe, cerintele unei intreprinderi (Gewerbe)”, considera Weltrich.

Cum sa devin autonom

Pentru asa-numitul Gewerbeschein (autorizatie de intreprinzator) in Germania, exista un oficiu, de obicei in cadrul Primariei locale, unde poti depune cererea. Formalitatile sunt simple, iar formularul de completat, la fel. Trebuie declarat obiectul activitatii, adresa, cetatenia si platita taxa de inregistrare, care variaza intre 10 si 30 euro, in functie de oras.

In Germania, lucrul autonom nu este chiar identic cu liber-profesionismul, in acesta din urma inscriindu-se practicarea pe cont propriu a profesiilor stiintifice, artistice, jurnalistice, precum si a celor din sfera educatiei.

Un statut deosebit, in cadrul lucratorilor autonomi, il au cei care practica asa-numitele „ocupatii traditionale“: intretin pescarii sau se ocupa cu mineritul, sunt producatorii agricoli, forestieri, gradinari si cultivatori viticoli. Administratorii de terenuri si obiecte imobiliare proprii au si ei regim aparte, care se reflecta in cota de impozitare a venitului.

Autorizatii speciale

In anumite domenii, e nevoie si de o autorizatie speciala, care poate diferi la nivel regional. Intre aceste domenii se numara turismul, gastronomia, taximetria, transportul de bunuri, activitatile de paza, administrarea salilor cu jocuri de noroc.

Se adauga comertul cu arme, medicamente fara prescriptie medicala si anumite specii de animale, organizarea de expozitii cu manechine umane, scolile de soferi, intermedierile imobiliare, serviciile de contabilitate, ingrijirea persoanelor etc.

Pentru acestea, trebuie dovedita competenta personala a solicitantului, cunostinte de specialitate, precum si un spatiu locativ corespunzator.

Un lucrator autonom poate practica activitatea declarata, in exclusivitate sau concomitent cu statutul de angajat la o firma, daca timpul liber si contractul cu aceasta i-o permite. In general, firmele care dispun de forta de munca a angajatului timp de 8 ore pe zi, nu-i ingaduie o activitate productiva adiacenta, deoarece se considera ca aceasta ii diminueaza forta de munca si eficienta la serviciul de baza.

Dupa confirmarea obtinerii autorizatiei de lucrator autonom (Gewerbeschein), oficiul de inregistrare (Gewerbemeldeamt) trimite datele la diverse institutii: Fisc, Camera de Meserii sau Camera de Comert si Industrie, Casa de Sanatate, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, sindicatele profesionale.

Fiscul german impune lunar sau trimestrial o declaratie de venit si cheltuieli, cu plata/restituirea aferenta a diferentei de TVA. Anual, se depune bilantul contabil, anexat declaratiei de venituri a persoanei sau familiei. Fara contabil sau ajutor specializat, care sa si semneze pentru actele fiscale, e greu sa te descurci in cifrele si pasareasca cu pricina.

Solutii pe jumatate

Liber-profesionismul, ca solutie alternativa la un contract de angajare nedorit de patron sau la restrictiile pe piata muncii europene, n-a fost inventat de romani. Inaintea lor, polonezii, estonienii, cehii, slovacii si altii din marea extindere EU din 2004, l-au pus in practica, uneori cu succes.

Lber-profesionismul e la mare moda in Marea Britanie si in Spania. 31.859 de romani (60%din totalul strainilor din Spania) ar apartine acestei categorii, potrivit datelor facute publice de Federatia Nationala a Lucratorilor Autonomi (ATA) si Uniunea Profesionistilor si Liber-Profesionistilor (UPTA), citate, in luna noiembrie, de publicatia spaniola El Mundo.

In Germania insa, autonomii romani de pe santiere, neplatiti si cu cutitul la os de frig si foame, au ajuns sa iasa pe strada, sustinuti de sindicatul IG Bau. In rezolvarea partiala a reclamatiilor facute de acestia, pentru neplata banilor cuveniti (cca 6.000 de euro de persoana) de catre subantreprenorul Exact-Bau, a intervenit si Sindicatul European al Muncitorilor Imigranti (EVW).

Se pare ca acesti muncitori ar fi ajuns insa pe santierele din vestul Germaniei, intermediati de o firma romaneasca de constructii. Aceasta a dat in scurt timp faliment, lasand oamenii in voia sortii si a subantreprenorului german, care, potrivit evidentei HK Koln, n-ar fi „o foaie imaculata”.

Asa s-ar fi ivit „solutia liber-profesionista”, care, in cazul santieristilor respectivi, nu s-a dovedit a fi cea ideala si a pus in miscare organele de control germane. Acestora nu le-a venit sa creada ca 157 de persoane cu aceeasi adresa, de baraca, pot sa desfasoare in regim de lucrator autonom, o meserie „ca la carte” si ca la litera legii din Germania.

ARHIVĂ COMENTARII
Sargon • 2008-01-04 12:06:40
Daca nu ar fi existat varianta activitatii "liber-profesioniste", 90% din muncitorii romani nu ar fi putut sa lucreze in Germania! Sindicalistii germani incearca sa-si pastreze privilegiile impiedicindu-i pe muncitorii romani sa lucreze. De fapt, sindicalistii germani se tem de concurenta romanilor care sint mai productivi si mai putin costisitori! Sa le fie rusine!
0 0
Tarhon • 2008-01-04 13:26:02
Oare e ceva rau ca sindicatele apara drepturile si demnitatea membrilor sai? Muncitorii romani nu sint mai putin costisitori ci se multumesc cu mult mai putin. Germanul nu poate locui intr-o baraca impreuna cu inca 6 insi. Germanul nu se multumeste sa-si umfle burta cu 3 paini odata la 2 zile. De ce ? Poate pentru ca el dupa 5 ani nu pleaca in Romania sa-si traiasca restul vietii , nu stiu , zic si eu. Cit despre productivitate hai sa lasam legendele romanesti cu harnicia romanilor. Si romanii si nemtii muncesc la fel de mult , poate unii sint mai meticulosi si dau calitatii intaietate, altii cantitatii. Nu sindicatele germane sint de vina ci doar patronii care pentru a se imbogati cit mai repede si cit mai mult, calca in picioare demnitatea unor oameni. Din pacate in Germania ei sint exceptia iar in Romania regula! PS N-ar fi rau ca autorul articolului sa mai citeasca din cind in cind regulile acordului dintre subiect si predicat ("n-a fost inventate ...") si in general sa-si mai citeasca inca o data articolul inainte de publicare poate mai completeaza literele lipsa, una-alta...
0 0
Sargon • 2008-01-04 15:35:31
Cind o organizatie apara interesele membrilor sai nu este nicio problema, dar toti oamenii au o grava problema cind sindicatele creeaza un monopol pe piata muncii prin care obtin o serie de privilegii nemeritate. Daca ar fi fost onesti, nu le-ar fi fost teama sa se concureze cu muncitorii romani. Din pacate, sindicalistii germani sint un grup de presiune foarte puterni care impun bariere la intrare pe piata muncii tinind in afara pietei concurenta. In situatia asta singurul lucru romanilor le ramine sa lucreze "la negru" sau sa gaseasca alte variante (firme cu un angajat). De ce este gresit ca un angajator sa caute un muncitor care lucreaza cel putin la fel de bine si la un pret mai mic? Nu se comporta normal, ca orice client? Salariatul se comporta ca orice furnizor, cind vrea sa intre pe o piata, ofera o calitate superioara la un pret redus, altfel ce motiv ar avea sa-l angajeze cineva?
0 0
Tarhon • 2008-01-04 17:07:05
Da, dar vedeti dv ca legislatia internationala pedepseste dumpingul. Iar romanii chiar asta fac vin si se vind pe piata germana la pret de dumping. Asta daca vreti sa vorbim in termeni comerciali. Puneti-va in situatia germanului. Poate el sa renunte la drepturile cistigate in zeci de ani si sa accepte un salariu care sa nu-i mai permita acelasi standard de viata? Dv ati face asa ceva? Daca in domeniul dv de activitate ar veni forta de munca din China (de exemplu) care ar accepta salarii sub 100 de euro dv ati plusa si ati cere patronului un salariu si mai mic? Eu cred insa ca dv porniti (ca foarte multi altii) de la prezumtia ca forta de munca e o marfa ca oricare alta,prezumtie pe care eu o consider falsa. Pe vremea lui Marx era o realitate dar dupa cel de-al doilea Razboi Mondial lumea s-a schimbat radical iar forta de munca nu se mai 'vinde "angajatorului ci devine un partener al capitalului astfel ca problema este cu totul si cu totul alta.Germania de azi exista tocmai acestui parteneriat social dintre capital si forta de munca. Si inca ceva, sa nu credeti niciodata ca veti avea calitate superioara la un pret redus in cazul fortei de munca!
0 0
Sargon • 2008-01-04 19:03:14
Dumpingul este o lozinca a celor care se tem de competitie si vor sa o inlature. Este o lozinca ce nu are le baza niciun principiu economic sau social, ci doar protejarea unor interese individuale a unor "privilegiati". Este o forma legala a unui abuz care demonstreaza ca nu toti cetatenii sint egali in fata legii. De ce este o absurditate dumpingul? Conform spuselor dumneavoastra cind va duceti la piata ar trebui sa ii acuzati de dumping pe vinzatorii care au preturile mai mici si sa-i laudati pe cei care vind scump. Este o absurditate! Forta de munca nu se vinde/cumpara, ci se inchiriaza, este un bun economic fara indoiala. Se supune acelorasi reguli ca orice al bun economic. Exista un proprietar (salariatul) exista un client (angajatorul) exista un pret al inchirierii forteide munca , salariul complet si o piata pe care se tranzactioneaza, piata muncii. Daca RFG a avut succes a fost pentru ca nu a cazut prada mentalitatii socialiste, comparativ cu RDG si celelalte tari comuniste. A inteles ca numai competitia poate crea performata si bunastare pentru cetateni. Piata trebuie sa se echilibreze in functie de cerere si oferta, nicidecum impunind bariere care au ca singur efect adincirea prapastiei dintre salariatii cu venituri mari (sindicalistii germani) si cei saraci (muncitorii din Est) care incearca sa isi imbunatateasca viata in conditii de competitie onesta! Sint sigur ca muncitorii din est sint superiori d.p.d.v. calitativ, sint mai motivati si seriosi , iar incercarea lor de a patrunde pe piata fortei de munca din Germania este perfect justificata. Daca legile ii discrimineaza si le blocheaza accesul , atunci vor fi nevoiti sa le incalce muncind "la negru", alternativa fiind saracia si mizeria pentru ei si familiile lor.
0 0
leon • 2008-01-04 14:12:39
in Germania ca sa te descurci cat de cat trebuie sa vb la nivel mediu germana altfel nu ai nici o sansa si ajungi in mana traficantilor de sclavi si in situatiile semnalate in reportaj,mai bine plecau sa munceasca in spania ,acolo se descurcau ,in germania daca nu stii limba sansele tale sunt zero
0 0
Laurentiu • 2008-01-06 00:57:03
sincer, este rusinos ca editorii hotnews nu verifica aceste asa numite corespondente. pe langa penibilul faptului ca domnul Rockhoff pare a fi uitat limba romana de cand o fi emigrat el prin tarile mai calde ale democratiei occidentale este grotesc sa publici un articol care nu spune aproape nimic. iar putinul pe care il spune mai este si neconform cu realitatea. e usor sa cauti pe net niste cifre din state ale UE si sa te joci de-a jurnalistul emerit. si care e treaba de fapt cu munitorii romani? ce s-a intamplat cu ei? si ce se va intampla? la niciuna din aceste intrebari nu gasesc un raspuns in marea corespondenta din germania. domnule Rockhoff mergeti pe teren si vorbiti cu oamenii, nu cu vreun "expert" de la vreo camera a carei denumire nu o stiti nici pe sfert. si poate asa veti reusi sa identificati problema de fond a situatiei sarmanilor muncitori. NU este ilegal sa lucrezi "autonom" :)) in germania, ba din contra, este dreptul fiecarui cetatean al UE. de ce oare nu vin ei, muncitorii, cu un contract adevarat si cu un permis de munca? pentru ca nu le-ar primi in veci. nu uitati ca germania nu si-a deschis piata muncii pentru noile state membre. iar in domeniul constructiilor niciun roman nu va primi un permis de munca. legea prevede ca acesta se acorda numai daca se poate dovedi ca nu exista niciun neamt care sa poata lucra pe acel post. imposibil! dar asta nu stiati, nu-i asa domnule Rockhoff?! sa-mi fie cu iertare ca am reactionat virulent la aceste scrieri deosebite, dar nu sunt decat cel care a relatat in romania pentru prima oara despre acest subiect. si de aceea imi permit sa cred ca stiu despre ce vorbesc, spre deosebire de altii... sanatate si sa auzim de bine, inclusiv de la muncitorii romani de pe santierele germaniei.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro