Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca este necesara listarea la bursa a Companiei Nationale Aeroporturi Bucurest pentru ca traficul aerian creste si capacitatea actuala este insuficienta, iar investitorii internationali si-au manifestat deja interesul de a cumpara actiuni la aceasta companie.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVBFoto: fakt.pl

Sobolewski mai sustine ca listarea companiei Hidroelectrica ar transforma piata de capital din Romania intr-una emergenta, iar Guvernul care va face acest lucru "va avea un merit istoric"

Intrebat despre listarea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Ludwik Sobolewski a raspuns:

"De fiecare data cand merg la Aeroportul Henri Coanda ma intreb de ce aceasta companie, operatorul aeroportului, nu este inca listata. Nu trebuie sa fim experti cand vine vorba de traficul aerian, sa fim convinsi ca traficul creste si capacitatea acestui aeroport este insuficienta, nu numai pentru viitorul flux de oameni, dar si pentru cel curent. Capacitatea este redusa. Stim insa ca investitorii internationali si-au manifestat deja interesul de a cumpara actiunile aeroportului Bucuresti. Este un alt exemplu al unei potentiale intelegeri a guvernului sa faca IPO pentru aceasta companie, sa creasca brandul, vizibilitatea si recunoasterea Romaniei in ochii investitorilor internationali si poate vom avea nevoie de banii acestor oameni pentru alte lucruri in viitor. Cred ca trebuie sa tinem contactul cu ei pentru a strange fonduri, pentru a creste stadiul infrastructurii pentru ca multi oameni zboara spre Bucuresti si multi oameni sunt importanti pentru economia romaneasca.

Nu vorbesc doar despre VIP-uri din finante si economie, ci si de turism. Turismul este una dintre sansele Romaniei, dar acesta este greu de dezvoltat daca aeroportul principal din tara nu este destul de dezvoltat. Incerc sa arat ca piata de capital nu este un lucru abstract in Univers. Daca ai cu adevarat o piata de capital eficienta, ea poate declansa un efect pozitiv pentru intreaga economie.

Poate ca detinatorii de hoteluri de la Marea Neagra nu stiu ca pot avea o crestere de 2-5% a numarului de persoane care dorm la hoteluri in fiecare an, iar acesta poate fi un efect indirect al faptului ca Aeroportul Bucuresti este listat. Este o buna companie care are o capacitate de dezvoltare, o companie care are bani pentru a-si asigura dezvoltarea. De aceea piata de capital este in general importanta pentru dezvoltarea intregii economii."