OLPC net

Intel s-a alaturat in 2007 board-ului OLPC, anuntand ca va dezvolta un chipset ieftin, care sa includa cipul grafic, care sa poata fi implementat in laptopul XO. Cel mai mare producator de cipuri din lume nu a intreprins nimic pentru sustinerea proiectului OLPC, deşi se angajase in acest sens in momentul in care s-a alaturat Fundatiei OLPC, a declarat Nicholas Negroponte, initiatorul proiectului laptopului de 100 de dolari.

”Suntem dezamagiti de faptul ca Intel nu şi-a respectat niciuna dintre promisiunile facute atunci cand s-au alaturat Fundatiei. Noi am sperat intr-o evolutie pozitiva, o relatie normala de colaborare, dar care nu s-a materializat niciodata”, a declarat Nicholas Negroponte, cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi fondator al OLPC.

Pe de alta parte, laptopul XO promovat de OLPC foloseste un chip AMD iar Intel a anuntat ca a parasit proiectul OLPC din cauza unor „divergente de opinie ireconciliabile” cu membrii boardului Fundatiei. Oficialii Intel au fost de parere ca viziunea lor si a celor de la OLPC nu este aceeasi in acest domeniu. Astfel, Intel este de parere ca exista mai mult de o singura solutie pentru a rezolva problema computerelor ieftine pentru copii din tarile sarace.

Totusi, este destul de neclar care au fost adevaratele motive ale divortului dintre cele doua parti. Una dintre cele mai plauzibile explicatii ar fi insistenta cu care Negroponte a incercat sa determine compania Intel sa renunte la proiectul sau Classmate PC. De ce oare se astepta Negroponte ca Intel sa renunte la propriul sau proiect? Doar pentru ca era parte din OLPC? Oare Microsoft ar trebui sa renunte la Windows Vista sau XP daca colaboreaza cu OLPC?

Classmate PC se afla in teste in mai multe tari iar Intel nu este pregatit sa renunte la acest efort in momentul de fata. Pe de alta parte, Nicholas Negroponte este de parere ca ”singura solutie Intel pentru OLPC ar face laptopul şi mai scump, dar şi sa consume mai multa energie decat varianta actuala”. Deocamdata, singura arhitectura care corespunde proiectului OLPC ca performanta şi cost ramane cea dezvoltata de Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel.

Despartirea dintre Intel si OLPC a fost una destul de abrupta, iar ca dovada stau declaratiile agresive ale lui Nicolas Negroponte fata de fostii parteneri, conform carora „Intel continua sa blocheze proiectul OLPC in regiunile unde exista interes pentru achizitia laptopului XO, precum Uruguay sau Peru, in zone care nu s-au decis asupra arhitecturii alese, precum Brazilia sau Nigeria, dar chiar şi in tari mici precum Mongolia”.

Akademy edu devices
Diferenta de abordare intre Intel si OLPC a fost data si de modul de a privi acest proiect. Laptopul in versiunea OLPC nu este un PC facut pentru profit, ci este oferit de o fundatie non-profit şi include numeroase inovatii. Este un proiect educational, nu un proiect de laptop.”Aşa cum am afirmat şi in trecut, noi vedem in laptop oportunitatea de a ajuta copiii, iar Intel vede oportunitatea de a face o afacere”, a subliniat Nicholas Negroponte.

Cu toate acestea, despartirea nu trebuie privita ca o tragedie. Practic, acum s-au deschis intr-adevar portile in fata unei competitii adevarate in acest domeniu. Acum, pe piata sunt trei ofertanti de asemenea produse Asus Eee, Intel cu Classmate, si OLPC cu XO. Batalia va fi dura intrucat exista o mare cerere de laptopuri ieftine destinate educatiei copiilor din tarile sarace. Totodata, producatorii vor incerca sa produca cele mai inovative produse, la preturi scazute, in beneficiul copiilor de pe intregul mapamond. Ar fi trist ca in acest domeniu sa existe un monopol indiferent cui i-ar apartine el.