Seful grupului Samsung, Jay Y. Lee, arestat pe 17 februarie, si alti patru directori vor fi acuzati de dare de mita si deturnare de fonduri, in cadrul unui scandal politic care a dus la suspendarea presedintelui, transmite Reuters, citata de News.ro.

SamsungFoto: Hotnews

Arestarea lui Lee a dat o noua lovitura gigantului tehnologic din a patra mare economie asiatica.

Curtea Constitutionala trebuie sa ia luna viitoare o decizie referitoare la suspendarea presedintelui Coreii de Sud de catre Parlament, care, daca va fi confirmata, va duce la prima inlaturare din functie a unui presedinte sud-coreean ales democratic.

¬Cei cinci directori vor fi acuzati de dare de mita, deturnare de fonduri si ascunderea unor active in strainatate¬, a declarat Lee Kyu-chul, purtator de cuvant al unui procuror special care instrumenteaza cazul.

Lee va mai fi acuzat ca a mintit sub juramant in Parlament, a adaugat el.

Ceilalti directori care vor fi pusi sub acuzare sunt vicepresedintele Samsung Group, Choi Gee-sung, presedintele Chang Choong-ki, presedintele Samsung Electronics, Park Sang-jin, si vicepresedintele executiv Hwang Sung-soo, a spus purtatorul de cuvant.

Un purtator de cuvant al Samsung Group a refuzat sa comenteze acuzatiile.

Purtatorul de cuvant Lee a spus ca dosarul impotriva presedintelui Park Geun-hye va fi inaintat unui procuror obisnuit, iar acesta ramane suspect. Lee a semnalat ca si alte conglomerate ar putea fi implicate in investigatie.

Park Geun-hye a fost suspendata de Parlament in decembrie din functia de presedinte al Coreii de Sud, in urma acuzatiilor ca impreuna cu prietena sa apropiata Choi Soon-sil a exercitat presiuni asupra unor mari companii, intre care Samsung, pentru a oferi donatii unor doua fundatii care sustineau initiativele politice ale presedintelui.