Grupul austriac OMV a convenit vanzarea diviziei de distributie si vanzare Petrol Ofisi companiei Vitol Investment Partnership, administrata de compania elvetiana Vitol, pentru 1,37 miliarde de euro, transmite Reuters, citata de News.ro.

Petrol Ofisi trece la VitolFoto: OMV

Grupurile Saudi Aramco si State Oil Company of Azerbaijan (SOCAR) facusera la randul lor oferte de preluare a Petrol Ofisi, au spus surse apropiate situatiei.

OMV vinde active considerate neesentiale pentru a genera lichiditati.

In baza pretului de achizitie, OMV va consemna costuri de 186 de miliarde de euro in rezultatele trimestrului al patrulea, pe langa alte costuri de 148 de milioane de euro inregistrate la sfarsitul lui decembrie, cand a reclasificat divizia pentru a o pregati de vanzare, a anuntat grupul vineri seara.

Acordul, care necesita aprobarea autoritatilor de reglementare, este asteptat sa se incheie cel mai tarziu in trimestrul al treilea, cand cursul valutar va avea un efect negativ de aproximativ 1,1 miliarde de euro asupra profitului net al OMV, potrivit companiei.

Turcia are unele dintre cele mai ridicate preturi la carburanti din Europa, dar taxele si alte reglementari lasa marje mici de profit pentru 70 de retaileri diferiti.

In 2016, Petrol Ofisi era lider de piata cu o cota de 23% si vanzari de 10,68 milioane tone de carburanti, potrivit OMV si Vitol.

In 2015, Petrol Ofisi a generat vanzari de aproximativ 10 miliarde de euro, potrivit OMV.

Petrol Ofisi opereaza 700 de benzinarii, o fabrica de petrol mineral, 11 terminale pentru carburanti si trei pentru gaze naturale lichefiate si o capacitate de stocare de 1,17 milioane de metri cubi.