Evenimentul Zilei a publicat ieriun articoldespre “baronii Romgaz”, care ridica intrebari serioase asupra gestionarii corecte a banului si bunului public. Aceasta poveste am auzit-o repetata de mii de ori in ultimii 18 ani, fie ca este vorba despre Romgaz, Sidex, Aro, CFR, CEC, Posta Romana sau orice alta intreprindere de stat.

Si de fiecare data firma de stat pierde, iar “baietii destepti” castiga.

Problema este ca nu este nevoie sa auzim astfel de povesti si in niciun caz asa de multe ori sau pe o perioada asa de lunga de timp.

Obiectivul acestui blog a fost si ramane acela de a promova corporate governance, indiferent daca proprietarul este statul sau nu. Insa atunci cand statul este proprietar (chiar si partial), acest blog acorda si mai multa atentie datorita faptului ca, prin intermediul statului, fiecare dintre noi este - indirect - proprietar.

Solutiile pentru cazuri precum cel din articolul “Baronii Romgaz” sunt la indemana actualului proprietar - statul - si tin de principiile corporate governance si care inseamna, in primul rand: transparenta, competenta manageriala si responsabilizarea managementului.

1. Transparenta

Pasul catre transparenta se poate face prin listarea pe bursa. Managementul va fi obligat sa faca publice situatiile financiare iar un auditor extern independent le va certifica. In plus, principiile de raportare s-au imbunatatit in ultimii ani si vor continua sa se imbunatateasca. De exemplu, relatiile economice cu firme controlate de directori sau de membri ai familiilor directorilor vor fi facute publice.

2. Competenta si transparenta manageriala

Transparenta ceruta de normele bursei, dar si implicarea diferitelor tipuri de actionari, va conduce la consilii de administratie mai echilibrate, mai competente si cu mai multi membri independenti care vor cere performanta managementului firmei. Managementul firmei nu va fi judecat doar pe criteriile dorite de politicieni (in cazul firmelor controlate de stat) dar si pe cele dorite de investitori.