Comisia Europeana a confirmat vineri decizia de a amenda o serie de transportatori aerieni de marfuri, printre care Air France-KLM, pentru intelegere asupra preturilor, cu o suma totala de 776 milioane euro, scrie AFP.

Decizia initiala, din noiembrie 2010, fusese anulata in decembrie 2015 de justitia europeana din cauza unui viciu de procedura, pe care executivul european a anuntat vineri ca l-a "corectat".

Dintre cele 11 companii, Air France primeste cea mai mare amenda, 182 milioane de euro, urmata de partenerul sau olandez KLM (127 milioane euro). Transportatorul olandez Martinair, filiala a grupului Air France-KLM, incaseaza o amenda de 15 milioane de euro.

British Airways a primit o amenda de 104 milioane euro. Ceilalti transportatori amendati sunt Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, LAN Chile, SAS si Singapore Airlines.

Germanii Lufthansa si filiala sa elvetiana Swiss au beneficiat de o compensare totala a amenzii, deoarece au informat Comisia despre existenta acestui cartel si au furnizat "informatii pretioase", potrivit executivului european.

Cartelul a functionat peste zece ani, in perioada decembrie 1999 - februarie 2006.

Companiile au inceput prin a se intelege pentru a impune suprataxe pe carburant. Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, discutiile au fost extinse la suprataxa pentru securitate.