Lideri europeni au avertizat companii aeriene britanice, inclusiv easyJet, Ryanair si British Airways, ca vor trebui sa-si relocheze sediile si sa vanda actiuni unor cetateni europeni daca vor dori sa continue sa opereze rute in Europa continentala, dupa Brexit, scrie The Guardian.

Avion EasyJetFoto: Agerpres

In cadrul unor intalniri recente cu oficiali europeni, directori executivi ai companiilor aeriene britanice au fost informati ca, daca vor dori sa opereze curse continentale - spre exemplu, Milan - Paris, vor trebui sa aiba un sediu semnificativ pe teritoriul european iar majoritatea capitalului social va trebui sa fie detinuta de cetateni europeni.

Aceste evolutii vin cu cateva zile inainte de activarea articolului 50 care va marca inceputul Brexitului si ar putea avea drept consecinta pierderi de locuri de munca in Regat.

Linia dura adoptata de UE, noteaza The Guardian, ar putea incuraja guvernul de la Londra sa adopte masuri similare.

Posibilitatea unor companii precum easyJet de a opera zboruri de-a lungul Europei a constituit o componenta majora a modelului lor de afaceri iar aceste societati ar putea fi nevoite sa investeasca in afara Marii Britanii pentru a-si conserva cota de piata.

Unele companii au inceput deja sa isi caute sedii alternative si sa examineze cum ar putea ajunge la un capital social majoritar UE.

Altii spera in continuare ca executivul european va da dovada de flexibilitate, mai arata cotidianul britanic.