Operatorul TransCanada a anuntat vineri ca a obtinut unda verde din partea guvernului american pentru construirea controversatului oleoduct Keystone XL, fata de a carei constructie fostul presedinte Barack Obama isi exprimase veto-ul, scrie AFP.

Oleodoctul Keystone XLFoto: keystone-xl.com

La aproape zece ani de o prima solicitare si dupa ajungerea la Casa Alba a lui Donald Trump, care s-a pronuntat in favoarea acestui oleoduct in perioada campaniei electorale, TransCanada a obtinut "aprobarea prezidentiala din partea departamentului de Stat al Statelor Unite pentru construirea oleoductului Keystone XL", a precizat compania din Calgary.

Keystone XL urmeaza sa traverseze American de Nord pe o distanta de 1.900 kilometri, dintre care 1.400 km pe teritoriul SUA.

Acest oleoduct ar urma sa aduca petrolul canadian extras din sisturile bituminoase din Alberta spre rafinariile din golful Mexic cu o capacitate de peste 800.000 de barili pe zi.

Refuzat de presedintele Barack Obama, in numele luptei impotriva incalzirii climatice, constructia oleoductului a fost relansata la cateva zile dupa investitura lui Donald Trump.