Comisia Europeana a inchis, miercuri, investigatia antitrust impotriva Apple, dupa ce compania americana a anuntat ca, in decurs de sase luni, va uniformiza tarifele serviciului online iTunes practicate in Europa, titreaza EurActiv.com. Anterior, Apple fusese atentionata ca utilizatorii din Marea Britanie platesc preturi mai mari pentru descarcarea de fisiere media de pe iTunes comparativ cu alti utilizatori europeni. Desi preturile vor fi egalizate, consumatorii europeni vor avea acces, in continuare, doar la magazinele iTunes din tarile de resedinta.

In luna septembrie a anului 2004, grupul britanic de protectia consumatorului, "Which?" a facut o plangere catre Comisia Europeana, in care se atragea atentia ca utilizatorii englezi platesc tarife mai mari pentru descarcarea de melodii de pe iTunes fata de utilizatorii din alte tari europene unde serviciul era disponibil. In prezent, diferenta de pret, intre Marea Britanie si restul Europei, pentru descarcarea de fisiere de pe iTunes este de circa 6%. O melodie descarcata de pe iTunes din Belgia costa 0,99 euro, in timp ce pentru aceeasi melodie, utilizatorii britanici platesc 1,05 euro.

Ca urmare a plangerii facute de grupul britanic, Comisia Europeana a deschis o investigatie antitrust impotriva Apple. In luna septembrie a anului trecut, reprezentantii Apple si cei ai unor mari companii de muzica se aparau in fata oficialilor anti-trust ai Comisiei Europene, iar presa internationala scris la acea vreme ca, in cazul in care autoritatile anti-trust ale Comisiei au dreptate, companiile ar putea fi amendate cu 10% din veniturile globale ale acestora, valoare care s-ar ridica la miliarde de euro. Potrivit Euractiv.com, in urma discutiilor intre comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes si Steve Jobs, presedintele executiv al Apple, gigantul american a acceptat reducerea tarifelor.

Desi investigatia s-a incheiat, o nemultumire poate si mai mare a ramas in picioare. Consumatorii europeni nu pot cumpara muzica online de la un magazin iTunes din alta tara decat cea de resedinta. In prezent, un consumator german sau spaniol nu poate sa-si cumpere muzica de la un magazin iTunes din Franta sau din Italia.

Oficialii Apple au precizat ca aceasta depinde de felul in care drepturile de licenta la muzica sunt negociate in prezent in Europa. Comisia Europeana a fost de acord cu pozitia Apple si a recunoscut ca acordurile (contractele) intre Apple si marile case de muzica (Sony BMG, EMI, Warner Music si Universal Music) nu incalca legislatia UE in vigoare.