Pe aeroportul din Shanghai chinezii au facut o demonstratie de 80 de minute de zbor cu C919, primul avion de pasageri construit de companii chineze cu gandul de a rivaliza cu "greii" Airbus si Boeing. Aparatul de zbor are o autonomie de maxim 5.500 km si este construit de o companie de stat, existand deja peste 500 de comenzi venite tot de la linii aeriene detinute de statul chinez. Proiectul este mandria Beijingului care vrea sa arate ca R P Chineza este o putere si in domeniul aviatiei.

Avionul chinez C919Foto: CGTN/Youtube

Aparatul a fost construit de intreprinderea de stat Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) infiintata in 2008 pentru a construi primele avioane de medie distanta chinezesti si pentru a sparge duopolul Airbus-Boeing.

Zborul demonstrativ a durat 80 de minute, viteza maxima atinsa a fost de 300 km/h si altitudinea atinsa a fost de 3.000 metri. C919 poate transporta 168 de pasageri pe distante intre 4.100 si 5.500 km si va fi utilizat pe zborurile regioinale din China unde acum piata e dominata de Boeing B737 si de Airbus A320. Presa scrie ca pretul mediu al unui aparat este de 50 miliioane dolari, jumatate fata de cele doua modele concurente.

Cu siguranta vanzarile avioanelor celor doua companii vor avea de suferit fiindca deja exista 570 de comenzi din China pentru C919, tot de la companii detinute de stat.

Televiziunile chineze au prezentat in termeni triumfali acest prim zbor, ca fiind o dovada ca in aceste vremuri "China poate sa produca absolut orice".

C919 profita insa si de tehnologia internationala, avand motoare de la General Electric si Safran.

Surse: AFP, Guardian