Salariul mediu net a atins in luna noiembrie a anului trecut valoarea de 1.121 lei, in crestere cu 3,4% fata de luna precedenta, respectiv 37 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cele mai insemnate cresteri au avut loc in domeniul asigurarilor si al caselor de pensii, insa cea mai mare valoare a salariului mediu net s-au inregistrat in transporturile aeriene.

Potrivit INS, cele mai importante majorari ale salariului mediu net, de peste 12%, s-au inregistrat in sectorul asigurarilor si al caselor de pensii, cu exceptia celor din sistemul de asigurari sociale, urmate de retributiile din administratia publica si industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, care au urcat cu 9,6%, respectiv 7,1%.

Majorarea castigului salarial a fost determinata in principal de acordarea de prime ocazionale si a sumelor din profitul net, negocierile salariale si a realizarilor de productie mai mari.

Comparativ cu luna noiembrie din anul 2006, salariul mediu net a avansat cu 23,5%.

Salariul mediu net a scazut in luna noiembrie in industria miniera (-4,3%), activitatile de fabricare a produselor din cauciuc si mase plastice (-3,1%) si edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti (-2,2%). Scaderile salariale au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna precedenta sau de realizarea unei productii mai mici.

Salariul mediu net in sanatate si asistenta sociala a ajuns la 1149 lei, in crestere cu 10,9% fata de luna anterioara, in vreme ce retributiile din invatamant au urcat cu 4%, pana la 1273 lei.

Cele mai mari castiguri salariale:

1. Transporturi aeriene – 2.768 lei

2. Intermedieri financiare – 2.765 lei

3. Extractia hidrocarburilor si servicii anexe – 2.276 lei

4. Fabricarea produselor din tutun – 2.202 de lei

5. Administratie publica – 2.058 lei

Cele mai mici castiguri salariale:

1. Prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei – 645 lei

2. Fabricarea articolelor de imbracaminte – 667 lei

3. Tabacirea si finisarea pieilor – 670 lei

4. Hoteluri si restaurante – 677 lei

5. Fabricarea articolelor textile – 758 lei