Compania Uzinexport-Import va participa intr-un consortiu condus de o firma locala la reconstructia unei fabrici de ciment din Irak, anunta Reuters. Firma romaneasca va trebui sa investeasca circa 150 de milioane de dolari, dar va primi in schimb o cota parte din productia de ciment. Uzinexport-Import, listata pe Bursa Rasdaq, este una dintre putinele companii romanesti care au cistigat un proiect de participare la proiecte de reconstructie a Irakului.

Cum s-a desfasurat licitatia

Irakul intentioneaza sa puna pe picioare trei fabrici de ciment din trei regiuni diferite ale tarii. Licitatia de reconstructie, ce se va derula pe o perioada de 15 ani, a fost cistigata de trei firme irakiene care sunt sustinute de firme internationale, respectiv Uzin Export-Import, Seament din Siria si compania KHD din Germania.

Ministrul adjunct al Industriilor, Adel Karem, a declarat vineri ca cele trei companii au acceptat sa primeasca in schimbul participarii o cota parte intre 30 si 45 la suta din viitoarea productie de ciment a celor trei fabrici ce urmeaza sa fie reconstruite. Se estimeaza ca dupa trei ani, fabricile de ciment sa ajunga la o productie anuala de 1,8 milioane tone.

Karem a estimat ca fiecare companie internationala urmeaza sa investeasca circa 120 de milioane de dolari in reconstructia fabricilor, care in acest moment lucreaza la doar circa 20 la suta din capacitate din cauza lipsei de utilaje si a furnizarii constante de energie electirca.

Acesta este primul proiect de reconstructie a Irakului care presupune realizare de joint-venture intre investitorii irakieni privati si companii internationale.

Bagdadul a incercat in ultimii ani sa atraga investitii externe de circa doua miliarde de dolari pentru a repune pe picioare productia locala de ciment, dar instabilitatea politica a impiedicat aceste planuri. Pentru reconstructia unei a patra fabrici, de linga orasul Kerbala, urmeaza in scurt timp sa fie organizata o licitatie internationala.

Cine este Uzinexport Import

Uzinexport Import este una dintre companiile care au desfasurat activitati in strainatate in perioada comunista. Dupa Revolutie, ea s-a privatizat, iar in acest moment printre actionarii companiei se numara, potrivit site-ului companiei, Citibank Romania, Uzin-International SA, fondul Broadhurst Investments, East Capital Balcan Fund, SIF Oltenia, precum si Matache Nicolaide.

Nicolaide este si presedinte-director general al Uzinexport Import. Capital ii estimeaza averea la 30-40 milioane de euro.