Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a raspandit extrem de rapid marti dupa-amiaza din Ucraina si Rusia spre Europa Vestica, se numara si multinationale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk si Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse si ucrainene au fost initial tinta atacului cibernetic cu ransomware-ul Petya, scrie Bloomberg.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a anuntat ca agentia "raspunde urgent" in urma noului atac cibernetic si colaboreaza "cu statele membre si cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura intreaga a acestui atac cibernetic".

De asemenea, mai multi operatori de telecomunicatii au fost afectati de virus, care se raspandeste asemenea ransomware-ului WannaCry.

O companie rusa de securitate cibernetica sustine ca utilizatorilor li s-au cerut 300 de dolari in criptovaluta pentru a-si debloca calculatoarele blocate de Petya.

Gigantul Rosneft - cea mai mare companie petroliera a Rusiei - a anuntat ca a reusit sa evita consecinte serioase in urma atacului cibernetic, dupa ce a trecut la "un sistem de rezerva pentru gestionarea proceselor de productie".

Compania WPP a anuntat ca site-ul ramane blocat in urma unui atac cibernetic, iar angajatii au fost sfatuiti sa-si inchida calculatoarele si sa nu utilizeze reteaua WiFi.

O alta sursa sustine ca atacurile informatice au dus la inchiderea Sea Containers, WPP si Ogilvy & Mather.

Atacul cibernetic s-a raspandit rapid din Rusia si Ucraina, unde se pare ca a provocat cele mai mari daune, spre Europa si chiar in Statele Unite.

A.P Moller-Maersk a anuntat ca clientii nu pot utiliza serviciul online de rezervari de containere si sistemul intern a cazut.

APP Terminals a inregistrat probleme de sistem, inclusiv in porturile din New York si New Jersey, precum si in Rotterdam.

Compania Cie de Saint-Gobain a anuntat ca sistemele sale au fost infectate, iar probleme similare exista si pentru Mondelez International Inc.

Premierul Volodimir Groisman a declarat ca institutiile guvernamentale si companiile ucrainene sunt vizate de un atac cibernetic "fara precedent", care nu a lovit insa cele mai importante sisteme informatice ale Kievului.

Aeroportul Borispil se numara printre tintele atacului informatic si a avertizat ca mai multe zboruri ar putea sa decoleze cu intarziere de la Kiev.

Doua servicii postale si mai multe banci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrica Ukrenergo, precum si compania aeronautica Antonov.

Kivenergo a anuntat ca si-a inchis toate calculatoarele dupa atac, in vreme ce daunele au fost mai reduse pentru Ukrenergo.