Tranzactie majora in industria din Romania: Santierul naval Daewoo din Mangalia, aproape de vanzarea catre olandezii de la Damen, care mai detin si santierul naval din Galati
Conform surselor din industria constructoare de nave, pe 30 iunie, Daewoo se afla in stadiul final de discutii cu Damen Shipyards Group, compania constructoare navala cea mai mare a Olandei, privind vanzarea Mangalia Shipyards, conform rumaniamilitary.ro care citeaza The Korea Economic Daily.
Daewoo Shipbuilding a inceput discutiile privind vanzarea inca de anul trecut ca parte a unui efort de a-si restructura la nivel global activele comerciale.
„Negocierea pretului intre Daewoo si Damen s-a incheiat deja si tot ceea ce a mai ramas e acceptul guvernului Romaniei”, potrivit unui oficial din industria constructoare de nave citat de publicatia coreeana. Suma vehiculata pentru tranzactie ar fi undeva intre 40 si 60 de milioane de euro.
Stabilit in 1997 impreuna cu guvernul Romaniei, santierul naval din Mangalia este detinut ca societate-mixta de Daewoo si de guvern in raport de 51:49.
Santierul, aflat la 45 kilometri sud de Constanta pe coasta Marii Negre, a construit pana acum 127 nave petroliere si portcontainere, reparand in acelasi timp si peste 300 de nave.
La Galati Damen Shipyards Group detine unul dintre cele mai active santiere ale sale, construind diferite tipuri de nave, inclusiv militare.
Santierul Damen de la Galati a fost in centrul subiectului privind realizarea de corvete multifunctionale pentru Fortele Navale, o achizitie initiata in mandatul Guvernului Ciolos, anulata in aceasta primavara si, pentru moment cel putin, trasa pe dreapta de catre actualul executiv.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Din partea mea si daca daewoo vindea pe 1$ tot foarte bine era. Alternativa fiind falimentul si inchiderea santierului.
E o veste extraordinara pentru cei 13.000 angajati si 100 de firme subcontractoare.
Sa speram ca guvernul va avea o ultima farama de ratiune si va comanda fregate noi construite la Galati si Mangalia si nu se va arunca sa cumpere sh-uri britanice la preturi astronomice de dragul comisionului mai gras.
PS: lasand gluma la o parte, e o veste buna.
Santierul naval Galati este deja la olandezi!
Santierul naval Mangalia, trece si el acum inteleg!
Din toate punctele strategice de infrastructura navala lipseste Portul Constanta!
Aloo ... Consiul concurentei nu are nimic de spus?
Ca voi nu va vindeti tara...!
Daca olandezii s-au hotarat sa cumpere...cu siguranta vor investi in santier si vor pastra cel putin locurile de munca existente.
Guvernul ar trebui macar pe cai diplomatice sa arate olandezilor ca romanii au disponibilitate, ceeace ar putea avea si ei legat de Schengen...
La viitorul romanilor nenascuti inca nu se gandeste nimeni, de ce:
- Pentru ca e imposibil sa lupti cu mafia administrative-politica romaneasca si in acelasi timp cu interesele straine!
Iar cand oi se cearta , castiga strainii!
Incaodata - Coruptia ne ucide!
Sa iti explic, caietul de sarcini al DMHI e plin, plin-plin, au comenzi si au avut tot timpul, paradoxal este ca tot timpul sunt pe pierdere. E ca si cum iti vinzi marfa dar tot timpul constati ca esti pe pierdere. De ce oare? Coruptie + exportarea profitului. Sunt o mie de firme satelitare in care si-au bagat coada psd-ul + coreenii ce capuseaza santierul si 2. smecherii de coreeni importa absolut tot in Coreea, pana si maturile, toate fiind de mana doua sau a treia dar le trec in carti ca noi. Statul roman nu a vazut un ban din cota parte (adica noi toti) dar smecherii din politica + hotii din conducerea sanitierului.
E foarte probabil ca in urmatoarele luni sa trebuiasca sa iesim din nou. Hidra psd-ista nu se va lasa cu una cu doua.
- Damen are nevoie de docuri dar nu de intreaga capacitate (probabil vor subinchiria pentru reparatii 1-2 docuri) - asta inseamna ca Damen nu poate garanta pastrarea joburilor existente
- datoriile DMHI sunt foarte mari si probabil ca vor deveni un nou fond Solidaritatea - olandezii nu vor sa aiba de-aface cu datoriile coreenilor (pe buna dreptate)
Pe de alta parte, situatia este teribila la DMHI
- angajati proprii cu cel putin 2 luni salariale restante
- subcontractori neplatiti pe ultimele 2-4 luni
- furnizori neplatiti pe ultimele 3-12 luni
- datorii la bugetul de stat
Pe foarte scurt, santierul mama din Korea este sub supravegherea guvernului, beneficiind de un bailout. DMHI ca si Hyundai au mizat pe platforme offshore si petroliere, au investit in capacitati de productie iar petrolul s-a dus in cap. Tot ce produce si vinde DMHI se vinde prin intermediul firmei mama din Korea, care uita sa mai trimita si la filiala romana bani pt salarii, furnizori, etc.
Situatia e de tot rahatul si venirea Damen ar fi un pas bun, urmat de:
- datorii istorice, falimente, furnizori neplatiti - mostenirea DMHI
-concedieri din personalul existent
- relansarea uni activitati de productie si reparatii nave pe baze sanatoase
- cresterea procentului de repere si servicii romanesti din componenta navelor (coreeni isi aduceau foarte multe din Korea)
Cei mai mari cinci constructori de nave activi pe piata sunt Daewoo Mangalia, Vard Tulcea, Damen Galati, Vard Braila si Santierul Naval Constanta, cei cinci controland circa 80% din piata romanesca a constructiei de nave, estimata la 4 miliarde de lei anual.
Acesta era ultimul impediment care ne impiedica sa intram in Schengen.
Olandezii sau opus vehement intrarii Romaniei in Schengen.
La fel cum altii si-au luat partea (vezi paduri, gaze, petrol....), si ei vor sa isi pastreze suprematia si sa acapareze tot ce este in domeniu in Romania.
Noi ne puteam dezvolta si fara olandezi, dar doar daca intram in Schengen!!!
O mare parte din marfurile ce intra in Europa/Asia vor intra pe la Constanta, dar doar dupa intrarea in Schengen!!!
Olandezii nu ne lasa pana ce nu ne iau tot in acest domeniu si apoi ne primesc si pe noi in acest spatiu (adica tot pe ei, de fapt!), urmand apoi sa ne arate cum vor prospera afacerile lor!!!
Toata lumea va fi multumita, politicienii vor aparea la televizor punctand inca o realizare, au salvat n'spe mii de locuri de munca, oamenii multumiti ca au unde sa lucreze.
In realitate:
INCA O PARTE A ROMANIEI VA FI SUB OCUPATIA OLANDEI!!!!
URAAAAA!!!!!
O ceată de nemernici ”patrioți” țin sub control România la fel ca în vremea feudalismului și singurele firme lăsate să facă afaceri sunt cele străine: germane, austriece, olandeze etc.
Din experiență personală, pot să-ți spun că niciun funcționar german sau britanic nu m-a tratat în halul în care m-au tratat funcționarii români.
Ati inteles??! Un santier naval... locul acela unde se repara sau se construiesc vapoare.
Locul acela la care va ganditi dvs. si unde se incarca/descarca marfuri se numeste port, nu e deloc sinonim cu santierul naval, iar cel care va ingrijoreaza atat de tare se afla la vreo 30-40 km mai la nord.
In rest aveti perfecta dreptate. Olandezii ne ocupa pas cu pas. Ca si rusii, turcii, evreii, chinezii, americanii, englezii, francezii, nemtii si inca multi altii.
Ca sa poti opera pe un asemnea port care are perspective foarte bune de dezvoltare dupa intrarea in spatiul Schengen, trebuie sa dispui de infrastructura/logistica, apoi este foarte simplu sa infiintezi un SRL cu 200 lei capital social prin care sa derulezi operatiunile cu ajutorl firmelor offshore....
Credeti ca cei din Coreea sunt niste prosti si nu stiu sa gestioneze o astfel de afacere?!
Efectiv sunt impinsi catre faliment, transportatorii rutieri romani sunt de asemenea expulzati pur si simplu din UE prin legile adoptate de statele vestice si mai nou cu ajutorul CE.
Vesticii au nevoie de forta de munca, dar firmele sa fie ale lor, doar ei sa propspere, noi sa fim sclavii lor.
Au adus milioane de musulmani sa acopere deficitul de forta de munca si pe noi ne ingradesc, mai bine accepta cateva mii de victime colaterale din cauza atentatelor teroriste decat sa ne lase sa ne dezvoltam si noi.
Ma doare cand vad ca am depus armele cu totul!
"E mai bine asa.", "Sa ne cumpere x,y,z, cu totul".
"Nu esti slab cand pierzi, ci cand nu lupti!"