Guvern: OSIM va putea acorda sprijin financiar pentru brevetarea inventiilor romanesti in strainatate

de CP     HotNews.ro
Joi, 13 iulie 2017, 19:46 Economie | Companii

Guvernul a adoptat, joi, un memorandum de incadrare in politicile economico-financiare ale statului roman a sprijinului financiar acordat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pentru brevetarea inventiilor romanesti in strainatate. Fondul pentru sprijinirea brevetarii inventiilor este aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli al OSIM si nu va depasi suma de 200.000 euro intr-un an. Alocarea anuala a ajutorului se face conform instructiunilor emise de OSIM, care prevad esalonarea unei cote anuale, pentru perioada 2017-2020.

Sprijinul financiar se acorda sub forma unei sume nerambursabile, prin virament bancar, persoanelor juridice solicitante a unei cereri de brevet de inventie la OSIM, pentru care s-a constituit un depozit national reglementar si pentru care OSIM nu a luat o Hotarare de respingere sau nu a fost declarata ca fiind retrasa, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Pot beneficia de acest sprijin financiar urmatoarele categorii:

persoanele fizice romane cu un venit brut mediu lunar, in ultimele 12 luni, mai mic de 10 ori decat media venitului brut, in ultimele 12 luni.
persoanele juridice romane din categoria IMM-urilor, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea  infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor cu modificarile si completarile ulterioare, care indeplinesc cumulativ mai multe conditii.

Acest ajutor de minimis respecta regulamentele UE si nu intra sub incidenta obligatiei de notificare a Comisiei Europene.

Masura prevazuta in programul de guvernare stimuleaza mediul de afaceri romanesc pentru a valorifica potentialul inovativ de care dispune, prin accesarea pietei Uniunii Europene, dezvoltarea afacerilor si ca o consecinta, cresterea investitiilor alocate in inovare.

Obtinerea unor drepturi exclusive pe teritoriul Uniunii Europene sau altor state, in functie de domeniul de activitate, va stimula dezvoltarea spiritului antreprenorial, transferul de tehnologie romaneasca in strainatate prin cresterea numarului de cereri de brevete.

In prezent, in ce priveste inovarea, Romania ocupa locul 48 in lume, iar in cadrul Uniunii Europene, se afla pe ultimul loc (28).

Instructiunile privind sprijinirea brevetarii in strainatate a inventiilor romanesti se vor aplica de la data intrarii in vigoare a acestora pana la data de 31.12.2020, in acord cu regulamentele Comisiei Europene privind acordarea ajutoarelor de minimis.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

242 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri