Premierul Mihai Tudose a primit joi, la Palatul Victoria, o delegatie oficiala din Republica Chineza, condusa de Liu Yunshan, inalt demnitar chinez. In cadrul intrevederii, au discutat despre posibilitatea infiintarii unei curse aeriene directe Bucuresti-Beijing si potentialul portului Constanta de a functiona ca hub comercial important intre Asia si Europa. Desi nu se precizeaza in comunicat, Liu Yunshan este un lider al Partidului Comunist din China.

De asemenea, Mihai Tudose a mentionat ca exista perspective concrete de colaborare cu partenerii chinezi pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

"Avem in Romania oportunitati de investitii si un mediu de afaceri prietenos si predictibil. Avem toate elementele necesare pentru un schimb mai activ intre tarile noastre, in domeniul comercial, al energiei, infrastructurii si al productiei. Potentialul de investitii al Chinei este impresionant. Suntem incantati sa beneficiem de experienta Chinei in domeniul transporturilor si sa atragem investitii care sa produca in Romania pentru piata chineza, dar si pentru cea din Uniunea Europeana', a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.

La randul sau, inaltul oficial chinez a subliniat ca Romania este un partener economic foarte important pentru China, din punct de vedere al pozitiei geografice, ca poarta de intrare comerciala in Europa.

"In China exista numeroase firme competitive, iar Guvernul chinez incurajeaza aceste firme sa investeasca in Romania, avand in vedere si faptul ca Romania este al doilea partener comercial al Chinei dupa Uniunea Europeana, dar si capacitatea investitionala si financiara actuala a statului chinez", a declarat Liu Yunshan. Oficialul chinez a mentionat in acest sens ca, pentru urmatorii 5 ani, China preconizeaza ca va importa produse in valoare de 8.000 mld. dolari si isi propune sa investeasca peste hotare 750 mld. dolari.

La intalnire au participat viceprim-ministrul Ion Ciolacu, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, Sevil Shhaideh, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Economiei, Mihai Fifor, ministrul Energiei, Toma Petcu, si ministrul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat, Ilan Laufer.