Comisia Europeana a decis luni sa initieze doua noi investigatii antitrust impotriva companiei americane Microsoft, se arata intr-un comunicat al institutiei comunitare. Prima investigatie a fost deschisa in urma solicitarii Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile (ECIS), iar cea de-a doua a fost initiata in urma plangerii formulate de producatorul norvegian de browsere Opera.

In primul caz, Microsoft este acuzata ca a refuzat sa dezvaluie informatii privind interoperabilitatea unei serii de produse, printre care informatii privitoare la suita de aplicatii Office si la asa numita .NET Framework. Investigatia Comisiei va analiza inclusiv daca noul format Office Open XML, implementat in suita Office, este interoperabil cu produsele concurentilor.

In ceea ce priveste plangerea Opera, compania norvegiana sustine ca Microsoft a abuzat de pozitia dominanta conectand browserul Internet Explorer la sistemul de operare Windows, impiedicand astfel interoperabilitatea prin nerespectarea standardelor general acceptate.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, initierea acestor proceduri nu inseamna ca institutia detine dovezi de incalcare a legii, acestea avand doar rolul de a investiga cazurile semnalate.

Noile anchete vin ca urmare a unei decizii a autoritatilor Uniunii Europene din luna septembrie a anului trecut, conform careia Microsoft nu are dreptul de a limita accesul altor producatori de software la Windows, prin conectarea produselor proprii la acest sistem de operare, si trebuie sa permita interoperabilitatea programelor concurente.