Patronul companiei Severstal, Aleksei Mordasov, isi extinde tot mai mult afacerile din turism. Astfel, omul de afaceri si-a sporit participatiunea la cel mai mare concern europeana de profil – TUI AG (capital de aproape 5 miliarde de euro) – de la 3% la peste 5%. Aceasta majorarea nu va fi ultima, Mordasov declarandu-se in repetate randuri hotarat sa achizitioneze un pachet de 20% din actiunile companiei.

Expertii sunt de parere ca Mordasov a gandit o mutare foarte avantajoasa: din punctul de vedere al afacerilor, investitia facuta promite un profit bun. In plus, ea garanteaza pastrarea macar a unei parti din capitalul personal al intreprinzatorului, in cazul unui seim politic in Rusia.

Analistii au calculat ca, daca pentru cele trei procente, Mordasov a platit circa 156 milioane euro, pachetul de 5% l-a costat in jur de un sfert de miliard de euro. Iar daca va ajunge la 20%, va achita aproximativ 1 miliard de euro si va deveni cel mai mare actionar.

Maksim Rozov, analist la 2K Audit, considera acest scenariu realizabil. In primul rand, explica expertul citat de Nezavisimaia Gazeta, Mordasov are mijloacele necesare, averea lui fiind evaluata la 12 miliarde de dolari.

In al doilea rand, este greu de crezut ca firma germana ii va pune bete in roate. Mai ales ca, detaliaza Rozov, „actualul patron al TUI AG, Michael Frenzel are un interes aproape personal pentru un parteneriat cu Mordasov. Problema este ca noul actionar TUI poate incurca planurile investitorului american Gui Wiser-Pratte, care in septembrie 2007 a cumparat 1% din atiunile concernului, de a-l demite pe Frenzel”.