Fabrica Nokia de la Cluj (Jucu) a produs marti seara primul telefon mobil Nokia „made in Romania”, scrie in exclusivitate Ziua de Cluj. Desfăsurat intr-o discretie si secretomanie totală, testul fluxul tehnologic al fabricii finlandezilor este, in acest moment, supravegheat de peste 500 de angajati. Pe de alta parte,Nokia a facut publice ieri planurile de a sista productia de dispozitive mobile din Germania si de a inchide fabrica din Bochum pana la mijlocul anului 2008. Decizia a fost anuntat in ultimul moment si a provocat revolta angajatilor si a autoritatilor.

Practic, după ce Timisoara a produs ani de-a randul componente pentru telefoanele Alcatel, in acest moment Clujul devine punctul de referintă al industriei tehnologice de profil in Romania. In momentul anuntării investitiei Nokia la Cluj, reprezentantii concernului finlandez anuntau ca dată limită de productie a primelor telefoane Nokia la Jucu sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie 2008.

S-au deconectat de nemti

Nokia a facut publice ieri planurile de a sista productia de dispozitive mobile din Germania si de a inchide fabrica din Bochum pana la mijlocul anului 2008. Compania intentioneaza sa transfere procesele de productie catre alte fabrici din Europa, mai competitive din punct de vedere al costurilor, se arata intr-un comunicat al Nokia.

Informatia a fost confirmata si de Anna Simai, Senior Communications Manager pentru Europa de Sud-Est al Nokia: “Productia va fi transferata catre Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Cluj (Romania), unde productia va incepe primul trimestru din 2008”.

Fabrica inchisa dupa 21 de ani

“Sistarea productiei de la Bochum este necesara pentru a asigura competitivitatea companiei Nokia pe termen lung. Din cauza schimbarilor inregistrate pe piata si a cerintelor in crestere pentru eficienta sporita din punct de vedere al costurilor, productia in Germania nu mai este posibila pentru Nokia.

Fabrica nu mai poate functiona intr-un mod care sa raspunda cerintelor de eficienta a costurilor la nivel global si de crestere flexibila a capacitatii. Asadar, suntem nevoiti sa luam aceasta decizie drastica”, a explicat decizia Veli Sundbäck, vicepresedintele executiv al Nokia si presedinte al diviziei din Germania, Nokia GmbH.

Fabrica Nokia din Bochum, amplasata in bazinul Ruhr, cea mai importanta zona industriala a Germaniei, a fost preluata in 1987 de concernul finlandez. Primele telefoane mobile au fost fabricate la Bochum in anul 1989.

2.000 de someri

Conform estimarilor, inchiderea fabricii de la Bochum urmeaza sa afecteze aproximativ 2.000 din cei 2.300 de angajati. 280 dintre angajati vor fi pastrati in cadrul companiei, urmand sa lucreze, potrivit presei din Germania, in cadrul diviziei de vanzari a Nokia. Fabrica Nokia din Bochum este, dupa uzina Opel, locul in care lucreaza cei mai multi locuitori ai zonei. Aceasta a mai trecut, in 2001, printr-o perioada grea.

Atunci au fost concediati 341 de angajati. in 2007, alte 100 de persoane angajate la proaspat creatul concern Nokia Siemens Network au ramas fara slujbe.

Potrivit cotidianului “Der Westen”, ultimii care au aflat de planurile companiei au fost angajatii. Acestia au fost informati abia in cursul diminetii zilei de ieri despre iminenta inchidere a fabricii din Bochum. Aceeasi sursa noteaza ca reactia angajatilor a fost una de stupefactie, multi dintre ei avand lacrimi in ochi.

“Faptul ca nu suntem competitivi este o mare prostie. Angajatii de aici sunt foarte bine pregatiti”, a comentat unul dintre angajati. “Fabrica a avut profit. S-a vorbit chiar de noi investitii. Nu inteleg decizia”, a declarat un alt angajat, care lucreaza de 14 ani in fabrica de la Bochum.

Autoritatile cer banii inapoi

La aflarea vestii cu privire la inchiderea fabricii din Bochum, autoritatile landului Nordrhein-Westfalen au luat foc.

“Avand in vedere sumele investite de autoritati in dezvoltarea fabricii, ne intrebam daca aceasta decizie nu putea fi evitata”, a comentat ministrul de Finante al landului, Christa Thoben, care a precizat ca autoritatile iau in calcul varianta de a solicita despagubiri de la Nokia, pentru sumele investite in infrastructura. Ea a precizat ca intre 1995 si 1999 landul a investit 60 de milioane de euro, in vreme ce investitia Guvernului german s-a ridicat la aproximativ 28 de milioane de euro, intre 1998 si 2007.

Liderul opozitiei din Parlamentul landului a catalogat ziua de ieri drept “o zi neagra pentru Bochum”. “E o lovitura grea, in special pentru angajati si familiile lor”, a declarat Hannelore Kraft. “E o problema a intregului land Nordrhein-Westfalen”, a mai spus ea.

Nicoara: “E posibil si la Jucu”

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, nu exclude posibilitatea ca Nokia sa inchida, peste cativa ani, si fabrica de la Jucu. “E un lucru posibil, daca conditiile economice vor fi de asemenea natura. Daca va fi asa, atunci vor veni alti investitori in locul celor de la Nokia”, a declarat Nicoara.

El considera insa ca situatia de la Bochum nu se poate compara cu cea din judetul Cluj. “Aici va fi implementat noul concept Nokia Village, nu va fi doar o simpla fabrica de asamblare a telefoanelor mobile. Se va produce tot ce este necesar pentru productia telefoanelor”, a subliniat Nicoara.

Precedent in SUA

In 2002, compania Nokia a concediat 625 de angajati de la fabrica din Fort Worth-Dallas, statul Texas. Reprezentantii Nokia au declarat la acea vreme ca au luat decizia de a concedia muncitorii din cauza costurilor de operare prea ridicate.

Conform publicatiei americane “Dallas Business Journal”, directorii filialei americane a Nokia au declarat ca liniile de productie din Dallas au fost mutate in alte locatii din lume, unde costurile de operare erau mai mici, in India, Mexic si Coreea de Sud. Disponibilizarea muncitorilor americani a fost efectuata la 7 ani de la deschiderea fabricii Nokia din Dallas.

Vasile Racovitan, Ziua de Cluj