Conducerea santierului naval Vard Tulcea SA a angajat, in ultimele sase luni, 190 de persoane, aproape 73% dintre acestea provenind din afara UE, transmite Agerpres. Astfel, 140 sunt din Vietnam, iar subcontractorii santierului se pregatesc sa aduca muncitori din Ucraina.

Angajat la Santierul Naval TulceaFoto: Vard.com

La sfarsitul lunii martie, cand numara 2.790 de angajati, conducerea santierului anunta ca nu gaseste forta de munca specializata in Romania, in conditiile in care a incheiat contracte de livrari de nave care-i asigura productia pana in anul 2021.

"Saptamana aceasta, santierul va numara 2.980 de angajati, dintre care 140 sunt lucratori din Vietnam. Tinta noastra este de a avea 3.300 de salariati', a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Departamentului resurse umane din cadrul santierului tulcean, Ivan Firsa.

"Subcontractorii nostri au acum 1.200 de salariati, dar nici forta de munca oferita de ei nu este suficienta, asa incat luna viitoare vor angaja personal din Ucraina", a mai spus directorul Firsa.

Unitatea tulceana a lansat, luni, la apa prima nava dintr-o serie de cinci care vor deservi rafinariile din zona Marii Caspice. "Nava aceasta este construita special pentru a naviga pe Volga si Don. Este realizata in proportie de 100% la noi in santier si va pleca pe motoarele ei sa imbarce containerele care vor fi duse in Marea Caspica", a precizat directorul santierului Vard Tulcea SA, Tudorel Topa.

Vard Tulcea SA este cel mai mare angajator privat din judetul Tulcea. Pe plan mondial, Vard se recomanda a fi unul dintre cei mai importanti designeri si constructori de nave offshore si specializate in industria explorarii de petrol si gaze, extractia de petrol si industria de servicii. Grupul are sediul in Norvegia si numara aproximativ 9.000 de angajati in 14 state, printre care si Vietnam. In Romania, Vard are doua santiere navale, la Tulcea si Braila.