Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Termenul limita de predare a carnetelor de munca pentru crearea unei arhive electronice a fost prelungit cu un an

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 17 ianuarie 2008, 13:36 Economie | Companii

Termenul limita de predare a carnetelor de munca de catre persoanele fizice si juridice in scopul crearii unei arhive electronice, prin scanarea acestor carnete, a fost prelungit cu un an, pana la 30 noiembrie 2008, printr-o Hotarare aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, se arata intr-un comunicat al Executivului. Prin noul act normativ se stabilesc si sanctiunile pentru cei care nu respecta termenele si conditiile legale de predare a carnetelor de munca.

Actiunea de preluare din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale realizate, a fost demarata la inceputul anului 2006. Scopul acestei actiuni este de a crea o baza de date la nivel national cu istoricul perioadelor de asigurare si a veniturilor tuturor asiguratilor sistemului public de pensii in vederea asigurarii unor proceduri mai sigure de stabilire a drepturilor de pensii.

Potrivit actului normativ adoptat miercuri de Guvern, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca, sunt obligate sa le predea caselor teritoriale de pensii la termenele stabilite de catre acestea. Nerespectarea termenului de predare a carnetelor de munca se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 300 si 600 de lei in cazul persoanelor fizice si de la 1.500 la 5.000 de lei iin cazul persoanelor juridice.

In cazul fostilor asigurati ai sistemului public de pensii care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, carnetul de munca poate fi prezentat, pentru prelucrare, casei teritoriale de pensii in raza careia au fost asigurati ultima data sau, dupa caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de catre titular.

Pe langa prelungirea termenului de predare a carnetelor de munca, actul normativ include activitati noi in operatiunea de prelucrare a datelor, precum cele de scanare, indexare (asocierea imaginii scanate cu elemente de identificare in vederea arhivarii electronice), validare si arhivare electronica, precum si activitatile conexe acestora.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

265 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică