Ministerul Muncii vrea sa modifice HG 35/3017 privind contingentul lucratorilor straini nou-admisi pe piata fortei de munca in 2017, astfel incat sa creasca numarul acestora. Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, ar urma sa fie majorat contingentul de lucratori permanenti la 5.000 de la 3.000, iar al lucratorilor detasati la 1.700 de la 700. In ultimele luni au crescut semnificativ solicitarile de avize de angajare a lucratorilor straini, iar pe piata de munca exista constant mii de locuri de munca vacante.

Muncitori din toate tarile...Foto: youtube.com

Ministerul Muncii considera ca este necesara suplimentarea contingentului de lucratori straini cu 3.000, avand in vedere necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani.

"Conform celor comunicate de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, in perioada 01.07.2017 - 30.09.2017 a fost inregistarta o crestere semnificativa a numarului solicitarilor de eliberare a avizelor de angajare / detasare a lucratorilor straini si au fost eliberate 1800 de avize - o medie de 600 avize eliberate lunar, fata de media de 400 avize eliberate lunar in primele doua trimestre ale anului 2017, in prezent fiind in curs de solutionare 650 de cereri de avize de angajare/detasare", se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in perioada ianuarie- august 2017, 58.848 de locuri de munca au fost declarate de catre angajatori, in mod repetat, ca fiind vacante. In primele opt luni ale anului 2017, media numarului de locuri de munca vacante declarate de catre angajatori, in mod repetat, a fost de 7.306.

Practic, la elaborarea proiectului s-a tinut cont de dinamica eliberarii avizelor de angajare/detasare, care a inregistrat o crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului 2016 si de deficitul inregistrat pe piata fortei de munca din Romania.

Vezi aici sau atasat proiectul

Citeste si Polonia dreneaza forta de munca din Ucraina: 2 milioane de cereri din partea firmelor poloneze pentru muncitori ucraineni