Advanced Micro Devices (AMD), cel de-al doilea mare producator de microprocesoare la nivel mondial, a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut pierderi de 1,77 miliarde de dolari, in crestere de la 576 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut, transmite Reuters. Pierderea s-a datorat achizitionarii producatorului de chipuri grafice ATI, cu 1,68 miliarde de dolari.

Veniturile realizate in perioada mentionata s-au mentinut la 1,77 miliarde de dolari, in vreme ce analistii estimau 1,79 miliarde de dolari.

Excluzand elementele exceptionale, AMD a avut o pierdere de 17 centi/actiune. Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters, analistii se asteptau la o pierdere de 32 centi/actiune.

"Daca privim partea buna a lucrurilor, desi a urmat evolutia companiei Intel in anumite privinte, AMD pare sa treaca printr-o perioadă favorabila", a declarat Ashok Kumar, analist in cadrul CRT Capital Group, referindu-se la pietele emergente si la trecerea spre productia de procesoare cu un cost mai scazut.

Robert Rivet, directorul financiar al companiei, a declarat ca AMD a comercializat un numar record de procesoare in ultimul trimestru al anului trecut, dintre care 400.000 au fost chipuri quad-core.

AMD a trecut printr-o perioada mai dificila in 2007, cand a ratat termenul limita pentru livrarea unui microprocesor cheie, in vreme ce rivalul sau, Intel, si-a revenit dupa unele greseli din 2005 si 2006. De atunci, cel mai mare producator de chipuri din lume a recuperat cota de piata pierduta in fata AMD.

La mijlocul acestei saptamani, Intel a obtinut rezultate sub asteparile analistilor. Astfel, veniturile obtinute s-au ridicat la 10,7 miliarde de dolari, cu 0,1 miliarde de dolari sub asteptari, in vreme ce profitul a fost de 38 de centi per actiune. Analistii se asteaptau in medie la un profit de 40 de centi per actiune.