Compania SIVECO anunta ca "din punct de vedere legal se afla in imposibilitatea de a mai face interventii in programul informatic IACS destinat platilor catre fermieri, cu exceptia interventiilor punctuale in garantie". Contractul intre Agentia de Plati in Agricultura (APIA) si Siveco pentru dezvoltarea sof-tului IACS a expirat in 30 iunie, insa compania spune ca "a continuat sa aloce peste 30 de specialisti pentru rezolvarea solicitarilor tehnice transmise de APIA, privind pregatirea si administrarea sistemului informatic in vederea realizarii platii in avans, activitati care exced actualul cadru contractual".

Cum pot avea acces fermierii la bani?Foto: Hotnews

"In acest fel, a fost asigurata atingerea obiectivului de demarare a platilor in avans din campania agricola 2017 la data de 16.10.2017", anun ta SIVECO intr-un comunicat de presa.

"Activitatile suplimentare, derulate de specialistii SIVECO Romania, care au presupus un efort de 10 ori mai mare decat cel necesar pentru asigurarea serviciilor de garantie, au ajutat APIA sa inregistreze chiar un record de viteza si volum pentru plata in avans a subventiilor europene in campania agricola 2017, in valoare de peste 900 milioane Euro, catre mai mult de 735.000 fermieri (reprezentand 88,8% din numarul de fermieri eligibili la plata pentru avans", se mai arata in comunicat.

Siveco sustine ca softul utilizat de APIA "este unul deosebit de complex si necesita modificari permanente, pentru a raspunde cerintelor Politicii Agricole Comune. In anul 2017 s-au inregistrat in IACS, pana in acest moment, peste 54 milioane de operatiuni".

Potrivit Siveco, specialistii firmei ar fi lucrat in perioada iulie-noiembrie fara ca munca sa le fie platita.

"Insa intarzierile deliberate in ceea ce priveste desfasurarea achizitiei de servicii de administrare sistem, baze de date si mentenanta, precum si abaterile de la legislatia nationala si europeana comise de comisia de achizitii de la APIA ne forteaza sa anuntam public incetarea sprijinului pentru APIA care excede garantia contractuala", precizeaza compania.

"Este important de mentionat si ca, in urma unei situatii similare, petrecute in 2008, Consiliul Concurentei a amendat SIVECO in mod cu totul nedrept. Sanctiunea, care nu este inca definitiva, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine dar si aplicarea unei amenzi foarte mari, in conditiile in care, si in campania 2008, echipa SIVECO a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a facut posibila plata catre fermieri a subventiilor agricole din Campania 2008 si demararea la timp a Campaniei 2009", mai transmite compania in comunicat.

Prin softul dezvoltat de SIVECO pentru APIA s-au platit pana in prezent peste 20 miliarde Euro din bani europeni, ceea ce a ridicat gradul absorbtiei de fonduri europene pentru agricultura romaneasca la peste 98%, potrivit sursei amintite.