S-a ajuns la un acord saptamana trecuta la Berlin pentru a proteja industria europeană a oțelului împotriva dumpingului din China, care își vinde oțelul la un cost foarte scăzut, scrie Le Point, citata de Rador.

Este vorba despre 328.000 de locuri de muncă directe în Europa (și mai multe, indirect) care sunt afectate de acordul semnat luni la Berlin la Global Forum On Steel Excess Capacity (o grupare G20 extinsă la țările membre OCDE) pentru a stopa supraproducția mondială de oțel.

În calitate de al doilea producător mondial, cu o cotă de piață de 10% (170 milioane tone pe an), Europa este afectată în special de oțelul chinez ieftin (50% din producția mondială). Prețurile au scăzut cu 40% în ultimii ani. Surplusul pe piata globala a atins, în 2016, un vârf istoric de 737 milioane de tone, amenințând prăbușirea unei piețe europene a carei cifra de afaceri este de 166 miliarde de euro pe an. Numai China reprezintă 350 de milioane de tone de excedent anual de oțel, dublu față de capacitatea de producție europeană.

Acordul din cadrul Forumului Global, care va intra în vigoare în prima jumătate a anului 2018, vizează instaurarea unor reguli mai echitabile prin abordarea cauzei principale a acestei supracapacități, și anume subvențiile și sprijinul artificial pentru producerea de oțel actualmente în vigoare. "Desigur, munca noastră nu s-a terminat încă", a declarat comisarul UE pentru Comerț, Cecilia Malmström, citata de Le Point. "Acum trebuie să transformăm vorbele în fapte. Industria noastră, lucrătorii noștri, consumatorii și cetățenii noștri depind de aplicarea în mod eficient a acestor angajamente, iar, în calitate de copreședinte al acestui forum, Uniunea Europeană va monitoriza îndeaproape punerea în aplicare a acestor măsuri".

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pus deja în discuție problema oțelului ieftin la ultimele summituri ale G20. Până în martie 2016, Bruxelles a prezentat 47 de măsuri antidumping care să fie incluse în acordurile sale comerciale pentru a proteja piața europeană a oțelului. De asemenea, Comisia a lansat o duzină de anchete asupra practicilor comerciale anticoncurențiale pe piața oțelului.

În 2015, Franța a fost cel de-al treilea producator de oțel în Europa, cu 14% din piață după Germania (39,7%) și Italia (20,5%).