Gigantul american Apple este acuzat cu dovezi concrete ca proiecteaza modelele vechi de iPhone astfel incat sa se degradeze in timp, acestea fiind practic din fabricatie concepute astfel in timp performantele lor sa scada.. O testare sintetica a performantei procesorului de pe modelele mai vechi de iPhone arata clar ca performanta acestora se degradeaza in timp si ca acest lucru este facut deliberat din proiectarea telefoanelor, potrivit news.ro.

Total necaracteristic pentru Apple, care de regula nu isi pierde timpul cu astfel de acuzatii, compania americana a raspuns si a facut-o in doar cateva ore de la aparitia pe Reddit a unui articol pe tema incetinirii intentionate a iPhone-urilor. Apple recunoaste, pentru prima oara dupa ani de teorii conspirationiste in acest sens ale utilizatorilor, ca reduce in mod intentionat performanta procesorului.

Compania americana spune ca face acest lucru pentru a evita problemele pe care bateriile bazate pe litiu le pot cauza in urma deteriorarii in timp. Acest tip de baterii se deterioreaza, in mod special in cazul unui dispozitiv folosit si reincarcat zilnic, cum este smartphone-ul, ajungand sa inmagazineze din ce in ce mai putina energie cu fiecare incarcare. Justificarea celor de la Apple are logica, pana la un punct, insa coincidenta face ca aceasta incetinire intentionata a performantei sa fie un argument important pentru ca utilizatorii sa cumpere un model nou.

Apple spune ca incetinirea se face dupa un an de folosire si ca a inceput sa-si incetineasca propriile telefoane abia de anul trecut. Incetinirea, conform companiei americane, se face pentru modelele iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE si iPhone 7. Dincolo de raspunsul oficial dat de Apple si de teoriile conspirationiste, de cealalta parte, se ridica o serie intreaga de semne de intrebare care nu fac decat sa nemultumeasca utilizatorii.

Ce spune faptul ca un telefon care costa intre 700 si peste 1.000 de euro are nevoie sa fie incetinit dupa doar un an de functionare? De ce Apple nu alege alte solutii pentru aceasta problema - o baterie mai mare sau simplificarea procesului de schimbare a bateriei? De ce la telefoanele altor producatori, care folosesc acelasi tip de baterie nu s-a observat aceasta incetinire in timp?