Piata auto din Romania ar putea scadea, stagna sau cel mult creste cu 5% in acest an fata de anul trecut, au precizat luni oficialii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), citati de NewsIn. La sfarsitul lui 2007, estimarile indicau o crestere a pietei auto cu 10% in 2008. Revizuirea acestor prognoze, spun oficialii APIA, tine de actualul context privind taxa de prima inmatriculare. Vanzarile Dacia, dar si inceperea productiei Ford la Craiova vor avea cel mai mult de suferit.

Anul trecut, piata auto din Romania a crescut cu 23% fata de 2006, vanzarile de autovehicule noi, inclusiv vehicule comerciale si autobuze, ajungand la aproape 367.000 unitati. Numarul de autovehicule second-hand importate la noi in tara a crescut in 2007 cu 4,5%, de la 118.422 unitati la 123.842 unitati. Pentru acest an, oficialii APIA estimau o crestere a pietei auto de cel putin 10%.

"La nivelul APIA am ajuns la concluzia ca piata auto ar putea creste cu cel mult 5% anul acesta, ori poate stagna sau chiar scadea", a declarat Brent Valmar, vicepresedintele APIA, citat de NewsIn.

Acesta a explicat ca revizuirea estimarilor pentru 2008 tine de actualul context privind taxa de prima inmatriculare, vanzarile producatorului autohton Dacia dar si inceperea productiei Ford la Craiova urmand a suferi cel mai mult.

Stroe: vanzarile Dacia vor scadea cu 15-20% in 2008

Vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, a atentionat luni ca vanzarile producatorului autohton ar putea scadea cu pana la 20% ca urmare a noii grile privind taxa de prima inmatriculare si daca in programul "Rabla" nu vor fi alocate fonduri pentru 100.000 unitati.

"Daca propunerea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) privind alocarea de fonduri pentru inlocuirea a 100.000 de autovehicule uzate nu va fi aprobata si daca importurile de maşini second hand se vor face neorganizat, precum si in conditiile in care noua grila privind taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare, cel mai probabil de la 1 iulie 2008, vanzarile Dacia in Romania ar putea scadea cu 15 pana la 20% anul acesta", a precizat Stroe, citat de NewsIn.

Potrivit oficialului Dacia, noua forma a grilei taxei de prima inmatriculare - care prevede ca valoarea taxei va scadea odata cu cresterea varstei masini - vanzarile de automobile autohtone pe piata locala risca o scadere precum in cazul Poloniei, tara in care se comercializează doar 9% din totalul productiei interne de automobile.

Conform declaratiilor lui Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, este foarte posibil ca intrarea in vigoare a noii taxe sa aibe loc la inceputul lunii iulie a acestui an. Saptamana trecuta, Comisia Europeana a agreat formula de calcul a taxei auto, apreciind ca documentele prezentate de oficialii romani sunt in linie cu legislatia europeana.

Proiectul de modificare a taxei de prima inmatriculare prevede reducerea acesteia in functie de vechimea masinii. Astfel, pentru masinile noi, taxa auto se va reduce cu doar cateva procente, iar pentru cele cu vechime de 20 de ani, taxa scade cu pana la 90%.