Grupul britanic de constructii si servicii Carillion a intrat luni in faliment, dupa ce nu a reusit sa ajunga la un acord de salvare, starnind temeri legate de mii de locuri de munca si de serviciile publice pe care le asigura, scrie AFP.

Carillion, care are 43.000 de angajati in intreaga lume (Canada, Orientul Mijlociu si Africa de Nord) dintre care 19.500 in Marea Britanie, afirma, intr-un comunicat, ca nu are alta optiune decat intrarea in faliment.

Compania precizeaza ca guvernul va oferi fondurile necesare pentru mentinerea serviciilor publice pe care le asigura si care reprezinta o buna parte a activitatilor sale, in special serviciile oferite scolilor (cantine), spitalelor si armatei britanice.

Valoarea contractelor in curs cu sectorul public sau in parteneriat public-privat este de circa 1,7 miliarde de lire.

Zvonuri au evocat in ultimele zile plasarea in incetare de plati, dar grupul a starnit surpriza luni, cand a anuntat direct intrarea in faliment, care va trebui acum gestionat de un responsabil desemnat de tribunal si de firma PwC.

Carillion a derulat negocieri in acest week-end cu guvernul si creditorii, sperand sa isi reduca datoria si sa isi intareasca capitalul, dar fara succes.

Potrivit presei britanice, bancile au conditionat orice sprijin de interventia directa a autoritatilor publice.

"Este regretabil ca firma Carillion nu a fost capabila sa gaseasca optiuni convenabile de finantare cu creditorii dar nu e posibil sa constrangi contribuabilii sa salveze o societate din sectorul privat", a comentat David Lidington, secretar de stat la cabinetul premierului.

Grupul, cu sediul la Wolverhampton (centrul Angliei), a avut o cifra de afaceri de 5,2 miliarde de lire in 2016.

Carillion are o datorie de 1,5 miliarde de lire.