Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 23.422.255,99 lei (aproximativ 5 milioane euro) 33 de companii si 4 asociatii pentru fixarea pretului minim, respectiv facilitarea fixarii pretului minim pe piata serviciilor de paza.

In cadrul intalnirilor, membrii asociatiilor s-au inteles sa stabileasca un pret minim pentru servicii de paza pe tariful orar. Companiile au pretins ca intelegerea a avut loc din cauza ca unii operatori de pe aceasta piata practicau un pret mai mic chiar decat pretul rezultat avand in vedere doar cheltuieliele minime legale obligatorii.

La aplicarea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de caracteristicile pietei pe care a avut loc intelegerea, piata caracterizata de o puternica tendinta spre evaziune fiscala si munca la negru, precum si de faptul ca s-au efectuat demersuri pentru a semnala autoritatilor cu atributii in acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.

Prin intelegerea de a aplica un anume pret minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu isi mai determina, in mod independent, politica comerciala proprie pe piata, ceea ce conduce la eliminarea concurentei.

"Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Exista modalitati de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca la negru) fara a prejudicia clientii prin incalcarea legii concurentei, creand un cartel sau schimband informatii sensibile din punct de vedere comercial. Pot fi calculate preturi de referinta, orientative, care sa permita aplicarea prevederilor legii achizitiilor publice privind pretul nejustificat de scazut. Important este ca datele confidentiale sa fie colectate de un tert neutru, care se va asigura ca firmele sa nu aiba acces la datele concurentilor lor, ci doar la datele agregate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.