Rusal, cel mai mare producator de aluminiu la nivel mondial, ar putea sa mute oferta publica primara de vanzare de actiuni de la bursa din Londra la cea din Hong Kong, scrie cotidianul britanic Financial Times. Potrivit unui oficial al grupului Basic Element, ce detine 66% din actiunile Rusal, sunt 95% sanse ca producatorul de aluminiu sa fie listat la Bursa din Hong Kong.

Printre motivele invocate de oficialii grupului detinut de miliardarul Oleg Deripaska pentru mutarea oferte in valoare de noua miliarde de dolari se numara relatiile tensionate dintre Marea Britanie si Rusia. De asemenea, conform sursei citate, investitorii din Hong Kong sunt mai dornici sa cumpere actiuni rusesti, iar conditiile mai dure de listare din Regatul Unit sunt mai dure decat cele de la bursa asiatica.

Conform unor analisti, motivele mutarii ofertei publice primare de vanzare de actiuni ar fi altul decat cel invocat.

Oferta publica primara de vanzare de actiuni, amanata anul trecut din cauza turbulentelor de pe pietele internationale, a fost impiedicata de miliardarul Michael Cherney care a depus la Inalta Curte din Londra plangere prin care solicita 20% din titlurile Rusal, dobandite in urma unui parteneriat cu Oleg Deripaska.

Deripaska, aflat pe locul 2 in topul celor mai bigati oameni din Rusia, a negat ca ar fi incheiat un parteneriat cu Michael Cherney. Potrivit unui purtator de cuvant al miliardarului rus, Oleg Deripaska "nu ii datoreaza domunului Cherney nici o suma de bani si, totodata, domanul Cherney nu are nici un drept asupra vreunei actiuni Rusal".